Commentaar

240 x bekeken

Braafste jongetje in de beklaagdenbank

Nederland zit in de Europese beklaagdenbank wegens te lakse invoering van het verbod op legbatterijen. Aanleiding is de knelgevallenregeling die geldt tot 1 juli en waarop 47 pluimveehouders een beroep hebben gedaan.

De Europese Commissie is nu een zogeheten inbreukprocedure gestart. Dat is de eerste stap op weg naar een boete, een van de weinige sanctiemiddelen die Europa heeft om lidstaten bij de les te houden.

Veel heeft dit nog niet om het lijf. Er kan uiteindelijk een hoge boete volgen, maar er worden vaker van dit soort procedures gestart, en meestal niet tot het bittere eind doorgevoerd.

Nederland is hiermee wel onverwacht terechtgekomen in gezelschap van zuidelijke en oostelijke lidstaten waar het juist niet bij wilde horen. In Brussel heeft staatssecretaris Bleker er steeds op gehamerd dat landen die laks zijn bij de invoering van het kooiverbod, hard aangepakt moeten worden. Dit pleidooi was ingegeven door angst voor valse concurrentie uit dergelijke landen, terwijl Nederland toch wel weer het braafste jongetje van de klas zou zijn.

Dat idee kan naar de prullenbak. Voor de betrokken pluimveehouders is het sympathiek dat Bleker coulance toont. Maar in Europa slaat Nederland een raar figuur: eerst roepen om strenge handhaving, en dan zelf de regels overtreden. Opportunisme is vaak een lucratieve strategie, maar een reputatie van onbetrouwbaarheid levert weinig goeds.

Of registreer je om te kunnen reageren.