Redactieblog

5 reacties

Bleker: imposante reeks reacties op natuurwet

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw en natuur) spreekt van een imposante reeks reacties die hij kreeg op zijn voorstel voor de nieuwe natuurwet. Dat zegt hij tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van natuurorganisaties op het ministerie van landbouw. Het ministerie belegde de bijeenkomst om de organisaties de gelegenheid te geven om vragen te stellen en hun visie te geven.

De kritiek vanuit natuurorganisaties op de natuurwet is groot. Bij de presentatie van het voorstel werd de wet vrijwel geheel afgeschoten door maatschappelijke organisaties. 28 Nederlandse natuur-, landschaps- en dierenwelzijnsorganisaties lieten opnieuw weten het fundamenteel oneens te zijn met het voorstel van de nieuwe natuurwet. Bleker werd eerder al uitgemaakt voor natuurbarbaar en het beleid wordt door critici ook ’uitstervingsbegeleidingswet’ genoemd. Ook vanuit de politiek is veel kritiek op het voorstel.

Meetekenen
Bleker blijft zijn voorstel verdedigen, maar benadrukt dat het voorstel nog op de tekentafel ligt. ”U kunt nog meetekenen”, geeft Bleker aan. De Vogelbescherming en Natuurmonumenten haken hier op in, door Bleker aan te bieden eerst gezamenlijk aan een visie over natuurbescherming in Nederland te komen, voordat de wet wordt gevormd. ”De wet kan dan de kers op de taart worden”, aldus een woordvoerder van de Natuurmonumenten. Bleker wijst het aanbod af. ”Er is inmiddels al vijf jaar gewerkt aan de natuurwet. In het huidige wetsvoorstel is al veel visie verwerkt. Ik heb liever een visie met ook daden, dan eerst een visie die ook maar geen begin van uitvoering in zich heeft”, reageert Bleker.

Natuurorganisaties blijken vooral moeite te hebben met de soortenlijsten die Bleker heeft opgenomen in de nieuwe wet natuur. ”Ik zal kijken of ik het soortenregime kan verzwaren, mede op basis van uw reacties”, geeft Bleker aan. Natuurorganisaties zijn boos dat Bleker aanvankelijk geen aanvullende soorten wil beschermen boven de Europese normen. ”Het is hier al een rampgebied, omdat veel soorten die op de Europese lijst staan, hier al niet meer zijn. We presteren veel slechter dan arme landen.”

Bewegingsvrijheid
Veel organisaties vragen ook om een concretere omschrijving van de termen en regels in de Wet natuur. De staatssecretaris neigt niet naar verduidelijking. Hij wil de wetgeving niet te ver dicht timmeren, om hiermee wat bewegingsvrijheid te houden voor de regionale overheden die hoofdzakelijk te maken zullen krijgen met de nieuwe natuurwet.

Vanuit andere hoeken is de kritiek op de natuurwet aanzienlijk milder. De recreatiesector spreekt van een mooie balans tussen economische en ecologische belangen en de Federatie Particulier Grondbezet (FPG) is positief over de intentie om de wetgeving eenvoudiger te maken. ”Maar we moeten wel oppassen dat er door de decentralisatie ook niet te grote verschillen in beleid komt tussen de provincies”, zegt Ronnie van Woudenberg van FPG.

Jacht
Ook vindt hij dat de eigenaar van de grond, meestal de boer, wel zelf moet kunnen bepalen wie er jaagt op zijn land. ”Met het voorstel van Bleker om alleen regionaal gestuurde jacht toe te laten, moeten de boeren niet gedwongen worden gebruik te maken van WBE-eenheden, waar niet iedereen bij is aangesloten.” LTO Nederland adviseert Bleker vast te houden aan zijn natuurvoorstel.

Bleker benadrukt dat de natuurwet één van de middelen is om de natuur in Nederland te beschermen, maar zeker niet de enige. ”Zo gaan we de komende jaren 40.000 hectare nieuwe natuur aanleggen en wordt het beheer van de natuur ook geborgd via het generieke milieubeleid en bijvoorbeeld het mestbeleid. Daarnaast ondersteunt het kabinet de vergroening van de landbouw, waardoor ook daar de natuurwaarde moet stijgen.”

De staatssecretaris geeft maatschappelijke organisaties nog tien dagen de tijd om hun visie op de natuurwet te geven, daarna zal hij verder met het concept aan de slag gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Je schrikt er toch van: 40.000 ha nieuwe natuur aanleggen. Doe maar net of er niets aan de hand is.

 • no-profile-image

  En dat terwijl er geen ha. landbouwgrond meer naar natuur mocht. Hoe geloofwaardig is zo'n Bleker nog?

 • no-profile-image

  Dat ligt denk ik niet aan Bleker, maar aan al eerder gemaakte afspraken van Verburg enz. De intentie van Bleker kennen we zo langzamerhand wel, daar is niks mee. Maar ik denk dat zelfs zijn eigen partij hem dwars zit om zo een verdere aftakeling van de partij te voorkomen.

 • no-profile-image

  Hans-K

  Die 40.000 ha heeft te maken met de ecologische hoofdstructuur. Deze oppervlakte moet nog omgevormd worden tot nieuwe natuur. Een groot gedeelte heeft de overheid reeds aangekocht.

 • no-profile-image

  Blije

  Ik Hoor net dat er een bergketen wordt aangelegd op de grens van brabant en limburg.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.