Redactieblog

564 x bekeken 2 reacties

Betere relatie boer en burger moet verduurzaming op gang helpen

De voedselproductie moet duurzamer en het voedsel moet gezonder. Dat vraagt volgens een onafhankelijk panel van wetenschappers om een geheel nieuwe werkwijze dan de huidige industriële aanpak.

Voedsel moet gezonder en bij de productie van voedsel moet meer gebruik worden gemaakt van natuurlijke, biologische processen. Dat vindt de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDL&V). De eerste stap om dit te realiseren is volgens de wetenschappers het herstellen van de band tussen de consument en de producent.

Directeur Wouter van der Weijden, van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM): “De biologische mechanismen in de natuur worden nu in de voedselproductie weinig gebruikt of zelfs uitgeschakeld. Dit moeten we juist weer wel gaan doen. De huidige landbouwsystemen zijn sterk versimpeld met minder biodiversiteit, maar daardoor is het ook sterk uit evenwicht”, vindt Van der Weijden. Hij geeft als voorbeeld schimmels die op plantenwortels zitten en suikers uit de wortels halen. “Dat willen we niet, dus gaan we de schimmels bestrijden, voor zover dat kan. Maar tegelijkertijd zorgen de schimmels ook voor de aanvoer van fosfaat uit de bodem. Dat vergeten we”, legt de bioloog uit. Hij wijst erop dat het gebruik van middelen tegen schimmels ook negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid.  “Door het gebruik van fungiciden ontstaat resistentie, waardoor nu bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen bepaalde schimmels niet met de gangbare middelen bestreden kunnen worden.”

Machteld Huber, arts en onderzoeker voeding en gezondheid van het Louis Bolk instituut is bezorgd dat de vereenvoudigde productiesystemen een verschraling van de voedingswaarde van het voedsel veroorzaakt. “Dit kan leiden tot de gezondheidsproblemen die er nu zijn, zoals overgewicht en suikerziekte”, aldus Huber. Door een direct verband te leggen tussen de producent en de consument, verwacht de Raad dat mensen zorgvuldiger met hun voedsel zullen omgaan. “Iedere schakel in de keten moet weer verantwoordelijkheid gaan voelen. Daardoor kunnen de marges ook beter worden verdeeld”, vindt Herman Wijffels, die ook in de Raad zit. Wijffels vindt dat het huidige industriële systeem te ver is doorontwikkeld, waardoor de kwaliteit van de relaties in de keten niet sterk genoeg zijn. De burger moet weer in contact komen met de boer en voedsel moet zoveel mogelijk regionaal worden geproduceerd. De groep mensen die bewust consumeren en kijken welk effect dat heeft op de gezondheid en de omgeving, neemt toe. Daar moet de landbouw volgens de deskundige op inspelen.

RIDL&V is een onafhankelijke denktank van specialisten op het gebied van duurzame landbouw en voedsel.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Herman Wijffels vindt dat het huidige industriele landbouwsysteem te ver is doorontwikkeld.Maar als Europa in 2020 al moet voldoen aan de verplichting 10% bijmenging van biobrandstoffen voor wegtransport op straffe van boetes,zal de landbouw nog veel intensiever moeten worden.In de Verenigde Staten zijn de excessen nu al te zien,door de verplichte bijmenging van nog maar 9% ethanol met benzine is nu al 40% van de Amerikaanse mais nodig (de V S. heeft 40% van de wereldmaisproduktie )dit is voor nog maar de helft van het wegtransport in de V.S. de andere helft is diesel.Bovendien heeft men 30% meer ethanol nodig om de zelfde kilometers te rijden als met benzine ,dit zegt de E P.A. is een overheidsorgaan .Nu ziet men overal de gevolgen al,heggen worden gekapt,luzerne,grasland,groenteteelt,natuurland,golfterreinen,alle land dat bruikbaar is wordt omgezet in maisland voor ethanolproduktie.Gevolg continuteelt,Meer G.M.O.rassen ,round up,meer kunstmest,en veel meer algen in de grote meren.Het komt er op neer dat zij het spotgoedkope schaliegas met behulp van mais aan het omzetten zijn in het vloeibare ethanol in plaats van auto s' te maken die op schaliegas kunnen rijden,(voor het produktieproses in de ethanolfabriek en de produktie van meststoffen en gewasbeschermings middelen is veel aardgas nodig.De rabobank is zelfs al een nieuwe exporteerder van mais aan het zoeken,omdat ze denken dat Amerika zal wegvallen .Bij de voorverkiezingen in de staat Iowa werdt er zelfs niet over biobrandstoffen gesproken ondanks dat er in deze staat 70% van de mais en 70%van de soyabonen tot biobrandstoffen verwerkt worden,door het sterk negatieve imago van de biobrandstoffen dat nu ontstaat door deze excessen en de hoge voedselprijzen. 4 jaar geleden zei toen nog kandidaat president Obama de biobrandstoffen te stimuleren door meer subsidie te geven,nu is deze subsidie al afgeschaft. De republikeinse presidents kandidaten hadden het alleen over banen,geld, meer invloed voor de rijken, en het weer afschaffen van de verplichte ziekteverzekering van president Obama ,dit alles met goedkeuring van de almachtige god.!!!!!!

  • no-profile-image

    Nederland is nu al de vierde grootste importeerder van Amerikaanse ethanol , dus er wordt alles aan gedaan om boetes te voorkomen. Dus duurzame landbouw komt er op deze manier niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.