Redactieblog

2 reacties

Waar hangt de klepel?

Laat de EU-lidstaten de vergroening maar op een hén passende wijze regelen.

De klok horen luiden, maar waar is de klepel? Zo is het ook met de voorstellen voor het EU-landbouwbeleid na 2013. Er is het een en ander uitgelekt, maar de echte voorstellen moeten nog komen, in oktober.
In de gelekte plannen is een flat rate per regio opgenomen. Iedereen in een regio krijgt dan dezelfde toeslag. Als de regio’s klein genoeg zijn, hoeft dat niet tot grote problemen te leiden. Tevens vindt EU-landbouwcommissaris Ciolos dat grootontvangers gekort moeten worden. Geen hogere toeslag dan €300.000, korten vanaf €150.000. Voormalig landbouwcommissaris Fischer-Boel heeft dat een paar jaar geleden ook geprobeerd, maar Duitsland was tegen, vanwege grootontvangers in Oost-Duitsland. Het zal er dus wel weer niet van komen. In Nederland zitten maar enkele bedrijven boven die grens. In de categorie vanaf €150.000 zijn er meer: bekende boeren als Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en Bureau Beheer Landbouwgronden, en enkele boeren bij mij in de buurt vanwege akkerbouw en grootgrondbezit.
Meer oppassen is het met de plannen voor vergroening. Veel boeren zijn daar tegen, ik niet. Als we als maatschappij landbouwbedrijven steunen, dan wel graag produceren op maatschappelijk gewenste wijze.
De uitgelekte voorstellen tonen dat Ciolos aan gedetailleerde voorschriften denkt die in de hele EU hetzelfde moeten zijn. Met teeltvoorschriften, minimum oppervlaktes en nog zo wat. Niet doen, wat een bureaucratie. Sowieso niet slim, want de ecologische en landbouwkundige omstandigheden verschillen daarvoor te veel. Laat de uitwerking aan de lidstaten over.
Ik klepel soms onkruid op braakland bij een kennis in Frankrijk. Dat moet vóór het bloeiseizoen. In Nederland is het omgekeerd, daar mag je pas klepelen als de bloei voorbij is. Ik heb dat altijd een verstandig onderscheid gevonden, Frankrijk is Drenthe niet. Kijk, van díe klepel weet ik wel waar hij hangt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  Waar hangt de klepel?
  Ja, waar hangt die?
  Kijk maar eens naar de Partij voor de Dieren, dat is de oplossing voor het grote, wereldmegaprobleem.
  Teveel dieren, teveel dierenleed, teveel horizonvervuiling, teveel ziektes, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar daar heb ik nu ff geen zin in.

 • no-profile-image

  Luna

  PvdD die met mensen als Roos Vonk samen werken en dan fake rapporten produceren?
  Die niet de oplossing daar in.

Of registreer je om te kunnen reageren.