1 reactie

Vleestax slecht idee

agd.media
D66 wil een vleestax invoeren. Met een verhoogd btw-tarief voor gangbaar geproduceerd vlees vang je volgens deze partij twee vliegen in één klap: de overheid zou er 700 miljoen euro mee binnenhalen, daarnaast beperkt het de uitstoot van broeikasgas.

Milieudefensie kwam in 2007 voor het eerst met dit onzalige idee, en blijkbaar is er nog steeds ’markt’ voor. Gelukkig kreeg partijleider Pechtold in de Kamer bij de Algemene Beschouwingen veel weerwoord, van onder meer het CDA, en weinig bijval, zelfs niet van links.

Een vleestax is een slechte manier om duurzaamheid te bevorderen. Ten eerste is het zeer arbitrair: waarom wel vlees, maar andere energie-intensieve voedingsmiddelen of producten niet? Pechtold verwijst naar de in zijn ogen te goedkope ’plofkip’. Laat dat nou net de vorm van vlees zijn waarbij het minste broeikasgas vrijkomt.

Ten tweede bemoeit de overheid zich dan met de keuzevrijheid van mensen op een zeer basaal gebied, namelijk voeding. Daar moet ze terughoudend mee zijn, zou juist het sociaal-liberale D66 moeten vinden.

Verder komt het ingezamelde geld niet ten goede aan verduurzaming, maar gaat het in de staatskas. De vleestax wordt een inkomstenbron. Als je wilt sturen op klimaateffect, dan op grond van de CO2-voetafdruk, en niet op basis van het stempel vlees of niet-vlees.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De berekeningen van D66 gaa uit van een gelijk blijvende consumptie neem ik maar even aan. Helaas bij een prijsstijging van 13 % zou de vlees consumptie wel eens kunnen dalen met ls gevolg minder uitstoot maar meer werkelozen uit de vleessector aan het loket. Toch mooi krijgen ze hun inkomen uit de vleestax. D66 lijkt me een partij die weet hoe je geld RONDPOMPT en die net als veel burgers denkt, dat geld uit het niets komt, Er zo maar is en als het er niet is, hef je belasting op eten, hier kan de burger niet zonder. Hoe lang kan dit systeem nog blijven bestaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.