Redactieblog

295 x bekeken 1 reactie

Van de kouwe grond

Recent wetenschappelijk psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat mensen die geen vlees eten dommer zijn dan gemiddeld.

Een vergelijkende test tussen vegetariërs en vleeseters toonde aan dat de laatste groep significant beter scoorde op intelligentie en inzicht. Vegetariërs waren ook minder zelfbewust en hadden meer angstgevoelens. De onderzoekers waren hier niet naar op zoek, maar in het kader van een veel breder onderzoek naar psychologische reacties op onbewuste angsten kwam dit resultaat naar boven.

Een verklaring kan liggen in de prehistorie en de evolutie sindsdien. Aan vlees was vroeger moeilijk te komen, er moest voor gejaagd worden. Dat was niets voor bange mensen. Ook is bekend dat vlees eiwitten verschaft die bij ontbreken ervan leiden tot kleinere hersenen en dus een lagere intelligentie. In sommige landen is nog steeds een groot tekort aan dierlijk eiwit en men ziet dan ook, dat naarmate mensen rijker worden, meer vlees gegeten wordt. Dat is een verstandige ontwikkeling. Men ziet dus dat men niet dom hoeft te blijven, ook al at men voorheen geen of weinig vlees.

In ons land is vlees ruim voorhanden en er is dus al lang geen reden meer voor domme en angstige mensen om geen vlees te eten. Maar het instinct uit de prehistorie verdwijnt niet zomaar. Bovendien wordt de wereld steeds ingewikkelder. Wie daarin niet kan meekomen is geneigd zijn onderbewuste angsten te honoreren en geen vlees meer te eten. Men meent daar goed aan te doen. Diezelfde angst zorgt ervoor dat mensen in een Toyota Prius gaan rijden, op de Partij voor de Dieren gaan stemmen, psychologie gaan studeren en biologische wortels eten.

De onderzoekers, die goed betaald worden zetten hun onderzoek voort. Waarschijnlijk geeft dit nog veel meer resultaten die bevestigen wat zij eigenlijk al wisten dat er uit zou moeten komen. Maar kom, het is mooi weer, ik ben niet dom of bang, ik steek de barbecue nog maar eens aan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 dingen. Of Wllem gelijk heeft laat ik aan anderen over, maar gelijk krijgen heeft Willem in ieder geval wel voor elkaar. Wie de barbecue aan steekt moet wel lef hebben om met het Nederlandse weer te gaan barbecuen, kans op een regenbui is behoorlijk groot, zie dan maar voor elkaar te krijgen om buiten zowel droog te blijven en te barbecuen.

Of registreer je om te kunnen reageren.