Redactieblog

Van de kouwe grond (2)

Ik zal het maar bekennen: mijn psychologisch onderzoek naar vegetariërs is gebaseerd op verzonnen gegevens. De conclusie van het onderzoek dat vegetariërs dommer en banger zijn dan vleeseters is nergens op gebaseerd.

Het onderzoek was gedaan door een collega en omdat de uitkomsten mij goed bevielen, ik steek graag de barbecue aan, heb ik zonder meer aangenomen dat het onderzoek volgens wetenschappelijke standaarden was verricht.

Het verzinnen van gegevens mag natuurlijk wel, ik doe het vaak genoeg, maar het moet natuurlijk niet uitkomen. Dan is het de wetenschappelijke integriteit in het geding. Mijn collega staat bekend als een uitmuntend sociaal psycholoog, een van de beste in Europa. Ik begrijp niet hoe hij deze misstap heeft kunnen begaan. Ik ben verbijsterd.

Zo zie je maar weer dat wij psychologen werkelijk niets weten van de menselijke geest. Ik ben hier buitengewoon dom geweest, dus gek genoeg bevestigt dat wel de conclusies van het onderzoek. Toch wil ik bij deze mijn oprechte excuses aanbieden aan alle vegetariërs in Nederland en de lezers van het Agrarisch Dagblad.

Totdat het onderzoek is overgedaan, mag niemand beweren dat jullie dom en bang zijn. Ik hoop nu maar dat deze affaire niet tot gevolg heeft dat niemand mij meer gelooft. Mijn collega is intussen ontslagen en ik ben bang dat het volkomen terecht zou zijn als ik ook de laan uitvloog.

Om dat te voorkomen ben ik gestart met een nieuw psychologisch onderzoek: de onderbewuste angstgevoelens van psychologen. De eerste tests zijn veelbelovend. De conclusies staan eigenlijk al wel vast: psychologen zijn hufters. Waarschijnlijk omdat ze te veel vlees eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.