209 x bekeken

Utrechts gedeputeerde Krol: Bleker legt problemen bij provincies

Het kabinet legt het natuurbeleid bij de provincies en wil daar tegelijkertijd op bezuinigen. Volgens de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol is het begrijpelijk dat er minder geld is voor natuur, maar zijn de plannen van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wel erg fors. ”Problemen worden nu eenzijdig bij ons neergelegd.”

De onderhandelingen tussen Rijk en provincies verlopen zeer moeizaam. Hoe komt dat?
”Laat ik vooraf zeggen dat ik als één van de drie onderhandelaars namens IPO (de koepelorganisatie van de provincies, red.) niet al te sterke opmerkingen wil maken nu de gesprekken nog gaande zijn. Het punt is niet dat er wordt bezuinigd op natuur, daar heb ik alle begrip voor. Die 600 miljoen euro in het regeerakkoord is weliswaar fors en pijnlijk en voor sommige gebiedsprocessen ernstig, maar ik snap hem. De discussies met de staatssecretaris gaan dus niet over dat principe.”

Waar gaan die dan wel over?
”Het probleem is dat er allerlei addertjes onder het gras zitten. Het rijk heeft met Europa zware opgaven afgesproken: voor 162 gebieden in Nederland is zeer gedetailleerd afgesproken welke planten en dieren wij moeten beschermen. Daar zijn ingrijpende dingen voor nodig, maar op de begroting van het ministerie van ELI is daar geen euro voor gereserveerd. Over de bezuinigingen op de ILG-afspraken (Investeringsbudget Landelijk Gebied, red.), halverwege de periode, kun je zeggen dat die fors en niet zo sjiek zijn, maar daar kan ik begrip voor opbrengen. Dat kan ik niet voor het feit dat er nu allerlei dingen uit de Haagse kast rollen die eenzijdig bij de provincies worden neergelegd. Daarover voeren wij nu constructief overleg met de staatssecretaris.”

Diezelfde staatssecretaris dreigt zijn eisen per wet aan u op te leggen. Dat is toch niet constructief?
”Dat is een pittige uitspraak. Ik denk dat het goed is dat wij als provincies ons wat voorzichtiger uitdrukken.”

Bleker heeft aangekondigd volgende week met een ultiem voorstel te komen. Verwacht u er dan uit te komen?
”Wij hebben tegen elkaar gezegd dat wij daar ons uiterste best voor willen doen. Het is overigens niet alleen de staatssecretaris die met ideeën komt, ook wij hebben constructieve voorstellen en gedachten. Bovendien is er bij de provincies wel wat meer creativiteit op het erf. In Utrecht is het Akkoord van Utrecht gesloten tussen alle partijen in het landelijk gebied, van LTO tot de natuurorganisaties, over de invulling van de bezuinigingen. Ik ben er uitermate trots op dat ondanks hete koppen en lange avonden iedereen een handtekening heeft gezet. Er is draagvlak en draagkracht in de provincie, maar dan moet de staatssecretaris ons wel enigszins tegemoet komen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.