Redactieblog

Uitersten

’Vannacht 20 millimeter regen gehad. En van de week al onweer en stortbuien. Het lijkt hier wel herfst.” Jorn moet nog een paar details weten voor zijn stageverslag en zit met Michel op Skype.

”Zal ik onze voorspelling voor aankomende week even voorlezen”, vraagt Michel hem. Waarna hij temperaturen noemt van tussen de 27 en 30 graden met regenkans nihil. ”Oh, dat weer moeten wij ook hebben”, reageert Jorn. Weilanden en akkers die blank staan en de laatste snee die waarschijnlijk letterlijk in het water zal vallen. En dan de mais. Het zou niet het eerste jaar zijn dat maiskippers uit de blubber getrokken moeten worden.

Wij zijn hier juist bang dat alles verdroogt als we het er niet snel afkrijgen. De eerste vijf hectare was twee weken geleden al hakselrijp, maar toen ging onze hakselaar kapot. Twaalf nieuwe V-snaren en een week later kon het er eindelijk af.

Ondertussen moet de rest er ook gauw af, maar hebben we weer een ander, nog groter probleem. De put bij de melkkoeien is leeg. Al een dikke week. Door een verstopping bij de hoofdput, hogerop in de heuvels. Het is niet de eerste keer dat dit vernuftige communistische systeem ons in de steek laat. Jorn en Sander hebben er ook al een mooie stageopdracht aan gehad.

Maar vorige week, toen ze er gauw een giertank uit wilden zuigen omdat we geen tijd hadden het euvel op te lossen, zagen ze dat er een dode hond in dreef. En viel tot overmaat van ramp de helft van de giertankslang in het water. Dus hebben ze afgelopen week hier op de nieuwe plek water ’getankt’. Maar ook hier is de put nu leeg. We ontkomen er niet meer aan. We moeten de hoofdput leegzuigen en de verstopping verhelpen.

Michel vraagt Jorn nu hoe hij en Sander dat destijds precies hebben gedaan. Een hele klus nog, waar we nu, midden in de mais, niet op zitten te wachten. Maar wat toch zal moeten gebeuren. Water hebben we gewoon nodig. En een heleboel ook, met al die dieren. ”Stuur die regen maar onze kant op”, wensen we hardop. ”Maar dan wel graag pas wanneer onze mais eraf is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.