3 reacties

Transgene poters, doe het niet

agd.media
BASF werft in Flevoland akkerbouwers voor de teelt van Amflora-pootgoed. Het is de bedoeling dat volgend jaar de eerste commerciële hectares van deze genetisch gemodificeerde aardappel in Nederland geteeld worden.

Het Duitse concern heeft onder de huidige regelgeving formeel het recht om dit te doen. Voor de telers die in zee gaan met BASF geldt hetzelfde.

Toch hebben de pootgoedhandelshuizen goede redenen om hun telers te verbieden met BASF in zee te gaan. Driekwart van het pootgoed is bestemd voor export. Een groot deel van de exportbestemmingen eist absoluut gmo-vrij materiaal. Daarom geldt voor de telers dat ze moeten kiezen: wie gmo-poters wil telen, kan voor de handelshuizen geen ander pootgoed meer telen.

Maar dit is niet genoeg. Als in één regio zowel gmo- als gangbare poters geteeld worden, is een keiharde, waterdichte gmo-vrij-garantie niet mogelijk. Het risico van vermenging is te groot. Via machines bijvoorbeeld, of via percelen die in de loop van de jaren van gebruiker wisselen. Het dichttimmeren van de productieketen eist enorme investeringen.

Er is daarom nog meer nodig dan een taboe op de teelt van gmo-aardappelen voor alleen leveranciers aan de pootgoedhandelshuizen. Europese regels bieden ruimte voor een verbod op deze teelt. Nederland moet daar gebruik van maken. Niet omdat we hier zelf principieel tegen gmo-gewassen zijn. Die houding is terecht verleden tijd. Maar wel omdat er te grote handelsbelangen op het spel staan. Zolang de belangrijke klanten in Azië en Afrika absoluut gmo-vrij pootgoed vragen, moet Nederland geen gmo-pootgoed toestaan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik ben benieuwd of de boeren puur gaan voor eigen belang of voor het algemeen belang? Hoe sterk is de saamhorigheid nog binnen de landbouw? Kiezen de boeen voor BASF dan is duidelijk dat we van een gezamelijk optrekken van de boeren niets meer te vewachten hebben nu en in de toekomst.

  • no-profile-image

    Amflora gentechaardappelen zijn niet bestemd voor consumptie. Wie zegt mij dat die toch niet op mijn bord terecht komen? Wie ziet het verschil? De gentech aardappelen van BASF, die voor consumptie bestemd zijn, hebben nog geen markttoelating en die kan veel langer duren dan gedacht.

  • no-profile-image

    Miep Bos Het gaat hier niet over al dan niet op het bord van de consument terecht komen Het gaat hiet over het al dan niet pootaardappelen telen voor onze bekende afnemers eldes op de wereld, zij wensen, NEE eisen 100 % gen vrij materiaal en een ieder weet dat niemand, dat meer kan garanderen als er ook gen teelt is toegestaan.Vermenging is nooit te voorkomen en dus zal bij doorgaan van de BASF plannen het niet ondenkbeldig zijn dat de export van pootgoed afneemt zo niet wegvalt. Er zijn vele aanbieders die graag de markt overnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.