Redactieblog

Tevreden met lagere winst FrieslandCampina

Winst is geen koel cijfer. Het is het resultaat van bedrijfsvoering, markt en keuzes van de leiding. Bij FrieslandCampina waaide vorig jaar een boerenwind.

Dat is wat om blij mee te zijn. De winst was over de eerste helft van 2011 lager dan vorig jaar. Over de oorzaak hiervan kunnen we als boeren tevreden zijn.

Ten eerste beurden we een 20 procent hogere melkprijs dan vorig jaar. Dat betekende voor FrieslandCampina een veel hogere startprijs voor de producten die van onze melk gemaakt worden. Toch werd er nog een behoorlijke winst geboekt, waarvan wij als boeren ook nog eens 10 procent meer uitgekeerd krijgen. Als het dit jaar zo doorgaat met de winst is er nog ongeveer 2 cent extra beschikbaar voor de leden.

Tijd om een keer tevreden te zijn. We klagen als het tegenvalt, we mogen echt wel eens tevreden zijn als het goed gaat. Ik vind dit een veel beter beeld dan een paar jaar terug, toe de melkprijs laag was en de winst van de coöperatie hoog. Daar was ik toen erg over teleurgesteld. Nu heb ik een totaal ander gevoel.

Nu nog een profijtelijke oplossing van het probleem van de weidegang. Belonen is de enige mogelijkheid om resultaat te boeken. Neem Cono maar als voorbeeld. Of kijk naar de intensieve veehouderij. De commissie Van Doorn bepaalde dat die over een aantal jaren duurzaam moet zij en kan zijn. Dat vraagt een veel grotere aanpassing dan de koeien en consumenten hun weide te gunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.