Redactieblog

249 x bekeken 1 reactie

Tegenwind voor Rutte na stormachtige bezuinigingen

Het kabinet oogst tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen veel kritiek. Niet alleen van de oppositie, ook de coalitie- en gedoogpartij hebben kritiek op het beleid. Lastig voor een minderheidskabinet.

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft zich rot geërgerd aan de ongenuanceerde woorden en kreten van fractievoorzitters tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat zegt hij in ieder geval na vragen van Emile Roemer. De SP-fractievoorzitter wilde weten of Rutte gedoogpartij PVV nog wel gedoogde, na de grove uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders.

Rutte liet zich niet verleiden. Hij wilde niet weer verzanden in een debat over de wijze waarop Kamerleden met elkaar omgaan. Rutte wilde de volle aandacht voor de inhoud. Hij verwees daarbij naar de berichtgeving op tv en in kranten over de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, waarbij de focus lag op ruziënde Kamerleden die elkaar uitmaken voor bedrijfspoedel, grote gedoger of kleuter en grote goedkope goochelaar. Dat getuigt niet echt van een hoog niveau. Rutte sprak zijn zorg uit over de beeldvorming over de politiek, terwijl het land in zulk zwaar weer zit.

Kabinet Rutte moest veel kritiek incasseren op de Miljoenennota. Met name de bezuinigingen op de zorg worden door de oppositie niet geaccepteerd. Rutte moet praten als Brugman om zijn visie uit te leggen, terwijl oppositiepartijen hem met tegenbegrotingen om de oren slaan. Rutte krijgt bijval van Wilders. Die constateert dat als het persoonsgebonden budget niet wordt aangepast, dat het dan straks helemaal geschrapt moet worden vanwege de extreem hoge kosten.

Rutte heeft een duidelijke beleidslijn uitgestippeld: hij wil de crisis bestrijden door de economische motor te stimuleren en op vrijwel alle fronten te bezuinigen. Ook bij de overheid zelf wordt fors bezuinigd. De naleving van deze beleidslijn blijkt als minderheidskabinet lastig. In de discussie over de euro en Europa staan D66 en PvdA achter het kabinet. Als het gaat om het steunen van het binnenlandse ondernemerschap en veiligheid krijgt het kabinet steun van de PVV.

Het minderheidskabinet blijkt broos. Als coalitiepartij CDA -al dan niet geregisseerd- bij de inleidende woorden van Rutte over de Miljoenennota al moet vragen waar de menselijke kant van zijn beleid is, dan geeft dat geen sterke indruk. Het is logisch dat ook het CDA haar punt over de samenleving wil maken en de focus wil leggen op de sociale aspecten van het beleid. CDA wil laten blijken dat ze zich niet laat ondersneeuwen door de economisch gedreven VVD. Rutte reageert quasi-nonchalant en benadrukt dat het gekozen beleid heel sociaal is, en dat samenhang in de samenleving van groot belang is. In de Miljoenennota was al zichtbaar dat de VVD het CDA (bekend als de boerenpartij) tegemoet is gekomen. De landbouw wordt immers minimaal geraakt in de bezuinigingen.

Rutte zit in lastig vaarwater. Niet alleen als het gaat om internationaal beleid en de Eurocrisis. Ook zijn eigen zetel wiebelt af en toe. Daarom gaat hij niet fel in tegen een grove Wilders, die hij toch nodig heeft om in het zadel te blijven. En met dreigende woorden van Job Cohen (PvdA) die een motie van wantrouwen overweegt tegen het kabinet, wordt de positie van de eerste liberale premier niet sterker.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het ziet er niet goed uit met de crisis. de banken hebben het veroorzaakt en de ondernemers betalen de tol! Dag en nacht werken om het bedrijf draaiende te houden. En aan de andere kant wordt er nog grof misbruik van de ondernemers gemaakt. Griekeland heeft er maar op los geleeft, weinig gewerkt en met geld gesmeten. Daar heeft Geert Wilders gelijk in, maar als hij nu niet meteen op zijn woorden let, verknalt hij het voor zich zelf zijn partij en voor veel hardwerkende Nederlanders die ook nog op hem gestemd hebben! Hij kan in Nederland veel verbeteren maar dit ordinair taalgebruik wordt niet getoloreerd!

Of registreer je om te kunnen reageren.