558 x bekeken

Suikertekort tijdig tackelen

agd.media
In de EU dreigt volgend seizoen weer een tekort aan suiker. De Europese Commissie moet op tijd maatregelen nemen om dat te voorkomen. In het huidige seizoen 2010/2011, dat 30 september eindigt, dreigde ook een tekort aan suiker te ontstaan. Toen nam de Commissie maatregelen, maar die kwamen voor veel suikerproducenten te laat.

Dit seizoen werd de EU voor het eerst in de geschiedenis geconfronteerd met een suikertekort. Pas in februari trof de Commissie maatregelen. Er mocht 500.000 ton surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, op de voedingsmarkt worden verkocht. En er kwam een extra importquotum van 500.000 ton zonder invoerheffingen. Vanaf juli schreef de Commissie ook nog eens vijf tenders uit tegen een verlaagde invoerheffing, om nog meer suiker naar de EU te krijgen.

De maatregelen hielpen maar kwamen erg laat voor de suikerindustrie. Daarom moest de Commissie haar toevlucht nemen tot extra import. Dat moet Brussel het komende seizoen vermijden door eerder aan te geven dat surplussuiker als quotumsuiker verkocht mag worden. Dat is gunstig voor de bietenprijs, want quotumsuiker is duurder dan surplussuiker, dat niet op de voedingsmarkt verkocht mag worden. Dit klemt des te meer omdat de Europese akkerbouwers afstevenen op een zeer grote bietenoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.