Redactieblog

862 x bekeken 2 reacties

‘Straks is een gewei aan de muur ook natuur’

Het schoothondje van het kabinet, een factievoorzitter die pontificaal een stekker uit een stekkerblok trekt, Premier Rutte die wordt getypeerd als tuinman die met de kettingzaag komt snoeien. Klungelaars, mede-klungelaars en kleuters. De Algemene Politieke Beschouwingen staan garant voor een reeks van beeldspraken, zorgvuldig afgewogen typeringen en metaforen.

Fractievoorzitters doen er alles aan om de volle aandacht van de media te krijgen. Met name Geert Wilders is hier een kei in.

De Algemene Politieke Beschouwingen worden gezien als het politieke hoogtepunt van het jaar. In de best voorbereide speeches pakken fractievoorzitters uit, om er een waar schouwspel van te maken. In de strijd om de meeste media-aandacht lijkt af en toe de inhoud van het debat te worden vergeten. Het gebeurt ook andersom: door te strooien met extreme uitlatingen, wordt de aandacht afgeleid van de inhoud.

Want de inhoud van het debat is zwaar. Er heerst een internationale crisis en daarom moet er in Nederland fors bezuinigd worden. Het kabinet doet dat door in te zetten op versterking van de economische motor en door fors te bezuinigen op de overheid en door op vrijwel alle fronten het budget te verlagen.

Procentueel zijn de bezuinigingen op natuur met zestig tot zeventig procent het grootst. Maar de Kamer blijkt zich hier niet echt druk over te maken. Het woord natuur wordt tijdens de discussie slechts 25 keer genoemd. Alleen D66, Groenlinks en de Partij voor de Dieren hadden in hun bijdrage aandacht voor het natuurbeleid. De SP noemde het natuurbeleid zijdelings, maar de andere partijen vonden het niet belangrijk genoeg om er in hun betoog aandacht aan te besteden.

Daarmee lijkt een ruime Kamermeerderheid in te stemmen met de voorgenomen bezuinigingen op natuur. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maakt zich grote zorgen over het natuurbeleid. "Als we zo door gaan, is straks een gewei aan de muur nog natuur”, typeert Pechtold. Hij verwijt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dat het huidige kabinet de natuur voor zich uit schuift.

Van Haersma Buma verdedigt het beleid door te zeggen dat Nederland de laatste jaren veel meer in natuur heeft geïnvesteerd dan andere landen. “Als we offers vragen aan burgers en bedrijven, moeten we ook offers vragen aan het bouwen aan nieuwe natuur”, vindt de CDA-voorman.

Job Cohen van de PvdA concludeert dat het bezuinigen op de natuur er juist voor zorgt dat er nu onvoldoende rendement kan worden behaald uit de natuurinvesteringen die tot nu toe zijn gedaan. Hij ziet het daarom niet als bezuiniging.

Jolanda Sap van de SP noemt Nederland zelfs de absolute trieste bezuinigingskampioen is als het gaat om natuur. Marianne Thieme van de PvdD noemde de bezuinigingen op natuur misdadig. “Het wegkappen van uitgaven voor natuur met 72 procent is een vorm van staatsvandalisme die zijn weerga niet kent”, aldus Thieme.

De oppositie geeft hiermee aan vooral moeite te hebben met de omvang van de bezuinigingen voor natuur. De kamer heeft wel begrip voor het feit dàt er ook in dit dossier bezuinigd moet worden. Daarom gaat de aandacht meer uit naar de bezuinigingen in de zorg en de wijze waarop Nederland de Euro-crisis moet aanpakken.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jolande sap is van groen links en niet van de sp

  • Bison

    Een mooi gewei aan de muur is niks verkeerd mee,..beter dan buiten laten verrotten

Of registreer je om te kunnen reageren.