Redactieblog

285 x bekeken

Snel weg

Het is een kwestie van goed gokken dit jaar. Wanneer moet je maaien en hoe snel moet de buit binnen zijn voor de volgende wolkbreuk zich aandient.

Het lijkt een paar dagen vrij gunstig weer te worden en daarom zorgt Wijnand dat er op donderdag 40 hectares gras af liggen op de buitenstukken. De planning is niet fraai, want juist dit weekend wordt de weg pal voor onze oprit afgesloten en opnieuw geasfalteerd over een lengte van een paar kilometer.

”Hoe denk je het gras thuis te krijgen?”, vraag ik hem. ”Dat weet ik nog niet, maar het gaat gewoon gebeuren, desnoods over het fietspad”, reageert hij. Ik zie de bui al hangen, want de wegwerkers zijn niet soepel met het uitdelen van ontheffingen. Eigenlijk willen ze helemaal geen verkeer zien gedurende die dagen. Desnoods kan het gras natuurlijk in de balen, maar eigenlijk willen we het gewoon met de opraapwagen naar huis halen. De hekken staan al midden op de provinciale weg en onze overbuurvrouw wil graag met haar baby en boodschappen over de parallelweg naar huis rijden. Daar is niets aan de hand, dus dat kan geen probleem zijn zou je denken. De verkeersregelaar denkt er anders over en springt voor haar auto. Na wat moeilijk doen is ze er klaar mee en rijdt ze in een fraaie manoeuvre om hem heen om toch thuis te komen. Dit belooft wat voor ons gras.

Wijnand gaat op zoek naar de baas van de wegwerkers en komt even later ontspannen terug. Het is geregeld, als het gras maar binnen is voor zaterdagavond. Tot die tijd mag er gereden worden over de afgepelde weg. Onze loonwerker regelt een extra mannetje en onze nieuwe stageloper haalt er thuis nog een wierser bij. Geweldig om te zien hoe iedereen mee denkt. Er wordt vrijdagnacht gewoon doorgewerkt tot de klus klaar is. Het is hier voor de deur een komen en gaan van zware wegmachines met tussendoor een trekkertje met gras. Zaterdagochtend gaat het zeil fluitend op de kuil en zaterdagavond valt er weer een fikse bui. ”Gewoon een kwestie van goed plannen”, klinkt het vrolijk. ”Mazzelaar”, lach ik, ”het lijkt me meer een kwestie van geluk hebben!”.

Of registreer je om te kunnen reageren.