Redactieblog

4 reacties

Psychologie van het vlees

’Het ’wetenschappelijk onderzoek’ van hoogleraren Stapel, Zeelenberg en Vonk, waaruit zou blijken dat vleeseters ’egoïstische hufters’ zijn, berustte volledig op fraude en is niet gebaseerd op enige onderzoeksgegevens.”

Met een gerust hart doe ik boter in de pan, bestrooi de runderlapjes met zout en peper en voeg nog een takje rozemarijn toe. Ik ben geen vegetariër en
Sjoerd al helemaal niet. Die heeft het liefst elke dag aardappels, groente en vlees.
Favoriet is een sudderlap die uit elkaar valt van
garigheid. Hij vindt het al zonde als ik gehakt verwerk in een prutje bij de rijst. Dat lust hij wel, maar: het telt niet als warm eten!
Diederik Stapel is degene die de zogenaamde onderzoeksgegevens verzonnen heeft en door de universiteit van Tilburg meteen op non-actief is gezet.
Roos Vonk is mede-presenteerder van het onderzoek. Op haar web-site schrijft ze: ”Wat hij gedaan heeft is op zichzelf al verbijsterend. Dat uitgerekend hij dit gedaan heeft maakt het extra schokkend en laat zien hoezeer ook wij als psychologen ons volstrekt kunnen vergissen in mensen”.
Ik lees een aantal van haar
columns en Roos lijkt me een heel leuk mens. Ze schrijft verder: ”Het onderzoek naar de psychologie van vlees was sowieso al controversieel en verschillende mensen hadden de indruk dat de onderzoekers er een draai aan hadden gegeven die hen goed uitkwam. Toen ik dat merkte heb ik me daar nogal over opgewonden. Ik dacht: Hoe kun je nou in hemelsnaam denken dat een wetenschapper zomaar even wat verzint?”
En verderop: ”Terugkijkend is dit wel een afgang van mega-formaat. Niet alleen was het onderzoek niet waardevrij, de resultaten waren compleet fake! We kunnen niet zeggen dat het denken aan vlees mensen hufterig of eenzaam maakt (zoals we zeiden), maar ook niet dat het omgekeerd dat is. We weten het niet. De vragen die we hierover hadden, moeten we alsnog onderzoeken en dat zullen we ook doen”.
Misschien kan er een vraagje over liegen aan toegevoegd worden?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  VOER voor psychologen, zij houden zichzelf instant.Wie te hard van STAPEL loopt krijgt het onderste uit de kan. Zonder VONK geen glitter. De onafhankelijke psycholoog die deze STAPELVONKEN moet beoordelen krijgt nog een harde DOBBER. Hopelijk is het geen vegetariër van huis uit.

 • no-profile-image

  In de een na laatste regel geeft mevr. Roos Vonk aan hoe zij en haar collega's aan onderzoek onderwerpen komen. je bewwert iets en zegt dan ook het tegen del is nog niet beween; Dus aan het werk en of het één of het andere onderzoeken om de (onze) waarheid boven tafel te krijgen.

 • no-profile-image

  Stelling: de mensen van Wakker Dier, de Partij voor de Dieren en hun vegetarische en veganistische sympathisanten blijken vergelijkbaar met verongelijkte kinderen te zijn. Bewijs: ze zeuren door en willen met onzinnig, door niemand gevraagd en met onze dure belasting centen betaald onderzoek alsnog HUN gelijk bewijzen. Dergelijk bewijs is al bij voorbaat verdacht. Het kan overigens ook eenvoudiger geleverd worden middels een Hertsenberg rondje van de TROS! Kunnen er tenminste weer Kamer vragen door de PvdD gesteld worden.

 • no-profile-image

  Gezien de reacties van alle Tweede Kamerleden, inclusief de vegetariërs op het door Wilders in de arena gegooide >roodvlees< mag ik concluderen dat de niet vlees eters zich netzo gretig op het rood storten dan de vleeseters. Zou de geur van vlees deze uitwerking hebben en niet het eten ervan? Hoe gaan de anti dierhouders (doorgaans vegetariërs) tekeer bij het ruiken van landbouwhuisdieren. Ze storten zich als een roedel wolven op hun prooi en breken stallen open, molesteren de boer of stal beheerder. Niets hen te gek, als ze hun agressie maar af reageren. Wie is nu de egoïstische en zelf ingenomen hufter??

Of registreer je om te kunnen reageren.