Boerenblog

1 reactie

Noorse buitenliefhebbers om de tuin geleid

Noren zijn gék op het buitenleven. Kondigt iemand aan dat hij een heel jaar ‘in the wild’ gaat leven, dan is dat gegarandeerd een succes.

Kristoffer Clausen (op de foto links) is na zijn avontuur ‘in the wild’ een bekende Noor. Hij is al zijn hele leven actief jager en maakte documentaires voor NRK en TV2 over de jacht en het buitenleven. Zijn laatste project heet En vill mann (De wilde man). Van augustus 2009 tot augustus 2010 woonde hij in primitieve omstandigheden in het wild, in Frønningen, een bos in de regio Søgnefjord (Zuidwest-Noorwegen). Hij leefde onder een zelfgemaakte overkapping met zijn hond. Hij moest jagen, vissen en bessen plukken om aan zijn voedsel te komen.

Wat een kerel!

De Noren smulden van Clausens verhalen. Helemaal als de herfst de bossen weer kleurt en mensen hun jachtuitrusting weer te voorschijn halen. Tjonge, wát een kerel! Naar aanleiding van zijn avontuur heeft hij 10.000 exemplaren van zijn boek verkocht. De tv-rechten verkocht hij aan NRK en TV2. NRK maakte er een documentaire van en TV2 zelfs een heel serie, met bijbehorende dvd.

Buitenmens van het jaar

Op de jaarlijkse Wildbeurs werd Kristoffer Clausen uitgeroepen tot Årets villmarking (buitenmens van het jaar). Dit is een grote eer in Noorwegen en helpt mensen die een extreme sport beoefenen aan extra steun en inkomsten voor hun toekomstige sportprestaties. Daarnaast krijgt Clausen al zijn materieel en kleding nu van het Noorse kleding- en outdoormerk Bergans. Ook staat hij op de posters van Bergans. Het kón niet op voor Kristoffer. Tot deze week…

Werkelijkheid is anders

Kristoffer hield een weblog bij. Maar de werkelijkheid bleek anders te zijn dan hij in zijn weblog schreef. Al in het begin van zijn avontuur in augustus had hij schade aan zijn auto. Het duurde een hele maand voordat de auto gemaakt was. In de tussentijd woonde hij in een hotel in Torsby (Zweden) en reed hij in een leenauto. Op zijn weblog schreef hij dat hij op rendierjacht was.

Zware tijd

In april had Clausen een zware tijd, volgens het weblog. ‘Het is een zware tijd in het bos, ik moet zelfs zeewier eten om in leven te blijven’. Kristoffer was echter in Halden in een hotel en sloeg een voorraad eten in bij een grootwinkelcentrum in Zweden. Meerdere keren verblijft hij in Zweden, de ene keer voor de vossenjacht, terwijl hij volgens zijn weblog een rustige periode in het bos beleeft en daarom in een winterslaap is. De andere keer woont hij een hele maand helemaal niet in zijn eigen hutje, maar in een gehuurde comfortabele hut.
Dat valt niet lekker bij het Noorse publiek, mensen laten zich niet zomaar bedriegen. De uitgever eist een gesprek. Ook de tv-producenten zijn op z’n minst verrast. Zelf geeft Clausen als reden op dat zijn vader ziek is geworden en dat het daarom fout leek een jaar weg te zijn van zijn familie.

‘Ik ben een idioot!’

Op zijn weblog is zijn laatste bijdrage als volgt: Beklager. Jeg har vært en idiot! (Het spijt me, ik ben een idioot geweest!). Ik had verwacht dat de Noren goed boos zouden zijn. Die reacties zitten er ook wel tussen, maar ook een heleboel behoorlijk milde reacties. ‘Het maakt niet uit, je blijft een echte wilde man.’ Is Noorwegen nou zo ‘soft’ aan het worden?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alexander

    Als iemand zoiets op tv laat zien, zoals de mannen op national geographic en discovery, is het meestal nep. Mensen die het echt doen hebben waarschijnlijk een afkeer van commercie en media... Maar het is niet zo mooi als het lijkt, zeker niet in je eentje. Into the wild held alexander supertramp schreef al in zijn dagboek: hapiness can only be true when shared. Wat een filosofie op boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.