316 x bekeken 5 reacties

’Natuurbeleid zwakke schakel in Blekers begroting’

D66 vindt dat het kabinet geen keuzes durft te maken. Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat er flink wordt geïnvesteerd in groene groei.

Wat gaat D66 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zeggen over het voorgenomen landbouw – en natuurbeleid?
”Wij vinden dat het kabinet de kans mist om onze economie structureel te versterken door niet te investeren in ecologie. Pechtold zegt altijd: dit kabinet is niet koersvast, maar muurvast. Nergens blijkt dat beter uit dan de onderhandelingen tussen staatssecretaris Bleker en de provincies over het natuurbeleid. Er is een jaar lang op dat dossier niets gebeurd en dat is verspilde tijd. Bovendien stelt het de begroting op losse schroeven, want er staat nog zo’n 125 miljoen euro open. Ik maak mij daar zorgen over.”

Is investeren in ecologie wel mogelijk nu wereldwijd de economie inzakt?
”Dat kan heel goed, alleen durft dit kabinet niet te kiezen. Als je dit jaar al begint met de hervorming van de AOW bespaar je 200 miljoen euro. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt, en het ontslagrecht. Op die wijze is het mogelijk extra te investeren in natuur en groene groei, zoals wij dat in onze tegenbegroting doen. Kijk, Bleker zoekt met de EHS en Natura 2000 de marges op. Dat is onverstandig, want het brengt risico’s met zich mee.”

Het kabinet investeert wel in de agrarische sector. Een goed idee?
”Wat mij opvalt is dat in de begroting mooie woorden worden gebruikt voor welke richting het kabinet wil inslaan, maar dat dit niet wordt gevolgd door concreet beleid. Neem de regeling voor jonge boeren. Ik vind het verstandig dat daar geld voor wordt uitgetrokken, maar zorg er dan voor dat dit terechtkomt bij ondernemers die willen innoveren, die verder willen. Hetzelfde geldt voor de PAS: ik zou graag zien dat de beschikbare ruimte ten goede komt aan boeren die het meest duurzaam zijn in plaats van boeren die zich het eerst aanmelden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daar heb je ze weer: de modewoorden duurzaam en innovatie. Wat zijn we toch een kuddedieren in dit land. Met dat "duurzame beleid" bereiken we precies het tegengestelde dan wat men beoogt. Over innovatie zullen we het maar helemaal niet hebben zolang we een rekenfout op basisschoolniveau als basis gebruiken voor een wet met vergaande gevolgen. Mensen, zie het nu eindelijk eens in: het kennisniveau in dit land is véééél te laag om "voorop" te lopen.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Het is toch zo klip en klaer als wat dat dit kabinet alleen maar bezig is om alle natuur die in dit land beschermd is, finaal kapot te maken. Omdat ze denken dat het dan allemaal weer boerenland kan worden. Zo wordt er ook over gepraat. "Terugpakken wat van de boeren is" roepen ze dan. Maar het is vanzelf van alle 17 miljoen Nederlanders en bestemd voor de komende generaties! Daar zou de hele oppositie op motten inzetten.

 • no-profile-image

  katrien

  Kritische Lezer, het begrip 'duurzaam' stelt in dit land al jarenlang helemaal geen sikkepit meer voor. En met innovatie bedoelen ze alleen maar Groot, Groter, Grootst! Dat alle groei eindig is en dat alles zijn grenzen kent wenst men niet te zien. De WUR is daarvan wel het sterkste voorbeeld. Dat was destijds een Landbouwhogeschool, die met hangen en wurgen een middelbaar niveau wist neer te zetten. Toen werd het van de ene op de andere dag Landbouwuniversiteit. Gewoon effe naam en logo veranderen, hoger personeel in naam en salaris opleuken en klaar was kees Met de WUR werd er pas een echt monster geboren. Not bene uit een achterommetje tussen Cees Veerman en Aalt Dijkhuizen. En nu zitten alle minasboeren tot over hun oren in de shit!

 • no-profile-image

  Gekker moet het niet worden Stientje
  Hoe krijg je het in je bol om 200 milj.euro van de oudjes af te pakken om dat te investeren in oernatuur?
  Dat is echt de klok eeuwen terug zetten!!

 • no-profile-image

  Wat er niet is kan je ook niet jatten Jan !!
  Natuur is hele dure luxe ,nu dus even geen geld voor.
  Iets verder van huis is er natuur zat,maar men wil er lopent heen kunnen ,niet alles kan.
  Iets meer belasting gaan betalen dan komt het vanzelf!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.