428 x bekeken 1 reactie

Mooie woorden

Daan van Doorn schetst een mooie toekomst voor de intensieve veehouderij. Officieel geldt zijn advies voor de provincie Noord-Brabant maar de betekenis van zijn visie, vandaag gepresenteerd in Den Bosch, reikt tot ver over de provinciegrenzen.

De kern is dat duurzaam en intensief goed samen gaan. Sterker nog, die kunnen niet zonder elkaar. Daarmee slaat van Doorn een heel andere, meer realistische toon aan dan eerder Herman Wijffels. En omdat van Doorn en alle wijze, invloedrijke figuren uit zijn commissie ook wel weten dat het woord ’duurzaamheid’ meer kromme tenen dan applaus oproept, komt hij met een nieuw woord: zorgvuldige veehouderij.

Voor 2020 moet alle vlees zorgvuldig zijn geproduceerd. Alle grote problemen waar de intensieve veehouderij nu mee worstelt, zijn dan opgelost, verwacht van Doorn. Er is ’antibioticagezond’ vlees; de mineralenkringloop is (deels) gesloten; een modaal bedrijf kan vier arbeidskrachten onderhouden én voor de ondernemer een sociaal leven mogelijk maken. Om af te rekenen met ’free riders’, wordt de weg naar duurzaamheid in regels vastgelegd die in laatste instantie door de overheid worden gecontroleerd.

De megastallendiscussie is trouwens meteen ook voorbij. Een modaal zorgvuldig bedrijf is dan 300 nge groot (6.700 vleesvarkens of 1.200 zeugen of 250 koeien of 220.000 vleeskuikens). Dit is nu ongeveer de grens van de megastal, ofwel de bovengrens van wat maatschappelijk aanvaardbaar wordt geacht.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het waarschijnlijk ook. De realiteit is weerbarstig. Het overgrote deel van het Brabantse varkensvlees gaat de landsgrens over. Kan dat zo blijven? Geen woord daarover in het rapport. Voor burgers heeft het eveneens weinig te bieden. Raken die overtuigd? Grote kans van niet. En dan blijft het ook nu weer bij mooie woorden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    och van doorn heeft weer zijn zakken gevuld en volgend jaar mag weer iemand anders een duur rapport maken. Van doorn heeft met rendac vion opgericht en daarmee de sector geen plus gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.