259 x bekeken

Landbouw aardig ontzien

agd.media
Het onofficiële motto van dit kabinet luidt: bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. En dat is ook precies wat de ploeg van Mark Rutte in de nieuwe Rijksbegroting doet. Over gehele linie wordt volgend jaar 3,7 miljard euro minder uitgegeven. Daarbij wordt niemand ontzien.

Of toch wel? Want de agrarische sector lijkt weinig te klagen te hebben over de plannen. Voorzieningen zoals de landbouwvrijstelling en de rode diesel blijven nagenoeg onaangetast, evenals de WBSO. En dan komt er ook met de Research & Development Aftrek ook nog een nieuwe regeling bij die innovatie moet stimuleren. Tegelijkertijd wordt bij verschillende ministeries voor verduurzaming minder uitgegeven.

De grote besparingen op de begroting van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hebben plaats op het natuurdossier. Dit levert zo’n 300 miljoen op. Ook de inspectiediensten krijgen minder.

Het is goed dat het kabinet in deze barre economische tijden boeren en tuinders probeert te ontzien. Anderzijds: gemakkelijker wordt het er ook niet op. Bovendien zijn er nog veel onopgeloste dossiers - stikstof, antibiotica, mest - die kunnen nopen tot het verder aanhalen van de broekriem. De sobere begroting roept geen fel protest op, maar tot luid gejuich leidt het ook zeker niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.