208 x bekeken

Huisvesting helder regelen

Christel Labee
Nederland heeft zich flink verkeken op het onderwerp arbeidsmigratie. Dat concludeert een commissie van Tweede Kamerleden onder leiding van Ger Koopmans (CDA).

Er kwamen sinds de toetreding van nieuwe lidstaten veel meer werknemers uit Oost-Europa dan verwacht. De huisvesting van al die mensen is een probleem. Daarnaast blijkt dat er duizenden malafide uitzendbureaus zijn.

Koopmans constateert dat de individuele werknemers hier misschien wel tijdelijk zijn, maar dat het fenomeen tijdelijke arbeidsmigaratie blijvend is. Mensen uit Oost-Europa blijven in de toekomst nodig, al is moeilijk in te schatten in welke mate. Er moet dus een permanente oplossing komen. Daar heeft hij groot gelijk in.

Huisvesting op bedrijven is volgens Koopmans niet wenselijk. Dat maakt de werknemers te afhankelijk van de baas.

Toch is dat in de land- en tuinbouw soms wel het beste model. De uitzonderingen die de hele sector een slechte naam bezorgen daargelaten, willen ondernemers er ook hun best voor doen om hun permament-tijdelijke werknemers goed onderdak te bieden.

Maar dan moeten ze daar wel gelegenheid voor krijgen. Te vaak stuiten ondernemers met concrete oplossingen op bezwaren van de gemeente of provincie. Landelijke aanpak van het huisvestingsprobleem begint bij gemeentes.

Of registreer je om te kunnen reageren.