Redactieblog

328 x bekeken

Gevoel of verstand

”Ik denk dat ik mijn uien niet ga rooien”, zegt Sjoerd. Het weerbericht voorspelt een aantal droge dagen achter elkaar, dus eigenlijk moet hij nu met de oogstmachine naar Oosterzee om onze 3 hectare uien uit de grond te halen.

Dan kunnen ze mooi een poosje op het land liggen drogen voordat ze opgeladen worden en hier in de schuur verder bewaard worden. ”Niet rooien???”, vraag ik verbluft. Elke vezel in m’n lijf verzet zich tegen het idee dat je wel zaait en zorgt, maar uiteindelijk het product niet oogst.

Het staat ook in schril contrast met het rapport dat de Rabobank afgelopen weekeinde presenteerde. De bank zegt dat voedselprijzen stijgen, grondstoffen steeds schaarser worden en de voedselproducenten steeds meer moeite hebben om zich te verzekeren van betrouwbare toeleverantie. De voedselproductie kan de groeiende wereldbevolking niet bijhouden. Volgens de Rabobank moeten we meer produceren, betere verdelingsafspraken maken en is een vrijere markt de oplossing.

Ik snap dat niet. Een vrije markt zorgt toch niet voor een betere verdeling? En al helemaal niet voor stabiele prijzen! De verhalen dat boeren het beter zullen krijgen vanwege de grotere wereldbevolking stammen volgens mij al uit de tijd dat Herman Wijffels nog in de Rabo-top rondzwierf. Ze zouden moeten kloppen, maar de praktijk is vaak anders dan de theorie.

Ondertussen maakt Sjoerd z’n rekensom: ”De uienprijs is nu zo’n 1,5 tot 2 cent per kilo. Het kost me al meer om ze te rooien, op te rapen, hier naar toe te brengen, te bewaren en ventileren dan ze waard zijn. Bovendien is het geen partij om lang goed te houden en als het mis gaat moet er dus ook nog geld bij om ze ergens te storten.”

Tsja, de som klopt, dat moet ik toegeven. Ik zie dat Sjoerd het er ook moeilijk mee heeft. Ik hoor van meer boeren dat ze worstelen met dit dilemma. We kunnen geen van allen in de toekomst kijken. De Rabo heeft de tijd, wij niet. Moeten we kiezen voor wat het rekenverstand aangeeft of moeten we ons boerengevoel volgen? Rooien of niet rooien, dat is de vraag!

Of registreer je om te kunnen reageren.