Redactieblog

3 reacties

Geluid

Weerstand tegen windmolens gaat vooral om de verdeling van opbrengsten.

Onlangs woonde ik weer eens een lezing van Aike Maarsingh bij. Deze keer aangekondigd als 'akkerbouwer te Stadskanaal'. Aike legde de zegeningen van Europa en het landbouwbeleid uit. Mijn buurman fluisterde dat als elke dominee zo kon preken, de kerken zondags vol zouden zitten.
In de preek zat ook een tekstje over windmolens. De prediker haalde een verhaaltje aan dat ik al vaker had gehoord. Van een boer met een windmolen die geen last van het geluid heeft, omdat hij er aan verdient. Hij heeft er pas last van als de molen niet draait. Zoiets stond enkele weken geleden ook in een Duitse krant. Een dorp in Oost-Duitsland heeft zich energieonafhankelijk gemaakt, met zonnepanelen, biovergisters en flink wat windmolens. Op de foto poseerden de bewoners trots voor een molen. Van het geluid hadden ze geen last, molens stonden mooi in het landschap. Net als in Aike’s verhaal kwamen de opbrengsten terecht bij de mensen die ook de lasten ervan hebben.
Het is duidelijk dat het daar hapert bij de plannen voor boerenwindparken die her en der worden ontwikkeld. De hele omgeving is meteen tegen, spandoeken en posters overal, draagvlak is ver te zoeken. Wethouders en ministers die zulke plannen verdedigen, zijn aan hun laatste termijn bezig.
De tegenstand zou er heel anders uitzien als het om plannen voor lokale energievoorziening ging, waarbij de bevolking de vruchten plukt. De baten komen dan terecht bij degenen die ook de lasten dragen. Niet alleen de financiële baten, ook de emotionele, die van het verbeteren van de wereld. Als boeren windmolens willen oprichten op hun land, ligt daar de oplossing.
De lokale bevolking vindt het dan zeker goed dat de boer een redelijke vergoeding voor land en kosten krijgt. De winst is dan geen €75.000 per jaar meer, eerder €10.000. Ik zou liever eieren voor mijn geld kiezen, en samenwerken met de bevolking. Daar heeft de hele landbouw baat bij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans mentink

  en dat is nou net waar wij mee bezig zijn meneer Strijker, maar actie groepen windnee en tegnwind hunzedal willen geen molens
  kom a.s. woensdag 14 sept om 20.00 uur in het dorphuis te Gieterveen
  graag tot morgen in Gieterveen
  gr. Hans Mentink

 • no-profile-image

  Hans

  "De baten komen dan terecht bij degenen die ook de lasten dragen. Niet alleen de financiële baten, ook de emotionele, die van het verbeteren van de wereld" schrijft meneer Strijker. En als die, door wind opgewekte, stroom nou is geexporteerd wordt naar bijv. België, vind u dan dat die windmolen in België, of in Stadskanaal moet staan???En trekt u dat nou is door naar de huidige Nederlandse varkenshouderij, met het Verbond van Den Bosch in je achterhoofd, waar vind u dan dat die megastallen moeten staan???zodat diegene die de lasten dragen, zoals stank en stront, niet alleen de financiële baten, maar ook de emotionele, en die van het verbeteren van de wereld............laat ik maar stoppen, want het begint nu wel erg hard te stinken.

 • no-profile-image

  Realist

  Helemaal gelijk Meneer Strijker, Als de molens in een soort van Cooperatie worden ondergebracht waar iedereen die in de omgeving woont aandelen van kan kopen En de boer een vergoeding krijgt voor onkosten, gebuik land, last van de molen bij spuiten, slagschaduw enz, dan denk ik inderdaad dat het draavglak veel groter wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.