Redactieblog

3 reacties

Geitenhouders een beetje dom

Maxima noemde prins Willem Alexander een beetje dom. Dat zijn de geitenhouders ook met hun houding in de kwestie van de Q-koorts.

Geen misverstand: geitenhouders hebben geleden onder de uitbraak van de Q-koorts. Maar zij niet alleen. Je kunt er niet omheen dat er duizenden mensen mee besmet raakten, waarvan er een aantal stierf. Daarmee was het een nationale kwestie geworden.

Dus werden maatregelen genomen. Terecht, omdat de sector niet is staat was de problemen zelf op te lossen. Er kwam dus een vaccinatieplicht. Alle dieren moesten voor 1 augustus dit jaar worden gevaccineerd.

Dat lukte niet. Sommige geitenhouders hadden de zaak niet op orde en met hangen en wurgen werd het 1 september voordat de hele geitenstapel het vaccin toegediend had gekregen.
“Een maandje later, wat zou dat”, hoor ik de geitenhouders denken. Fout. Kijk maar naar de publiciteit die hierdoor is veroorzaakt. De kranten stonden weer bol van het aantal zieken en doden als gevolg van de Q-koorts.

Onze nationale brandstichter Marianne Thieme stookte het vuurtje op door in de Tweede Kamer te eisen dat er een verplichte verzekering voor de geitenhouders moest komen om de gevolgen van een nieuwe uitbraak van Q-koorts te kunnen betalen.

Dat hebben de geitenhouders, die hun zaakjes niet voor elkaar hadden, bereikt. Weer veel negatieve publiciteit, imagoschade en een voortdurende discussie in Den Haag. Hoe kun je dan verwachten dat de consument je producten afneemt voor een goede prijs? Je gaat met je trekker toch ook niet naar een werkplaats met een slechte naam? Echt en beetje dom dus.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Om alleen maar naar de geitenhouders te wijzen is te kort door de bocht. Lto de belangenorganisatie van landbouw Nederland, dus ook voor de geitenhouders, heeft minstens evenveel schuld. Veel te lang is lto bezig om van alles en nog wat tegen te houden tot dat ze door krijgt dat het dweilen met de kraan los niet meer werkt, dan pas gaan ze bij lto beseffen dat het toch nog anders moet. Vergaderboer is in deze dus ook een beetje dom, al was het alleen maar omdat hij na 1 september met zijn verhaal komt om zo de geitenhouders na te trappen. Heb zelf ook hierin niets gedaan.

 • no-profile-image

  Geitenmelk is toch meest export

 • no-profile-image

  Jaccofo

  Het is maar de vraag of het wel zo is dat niet alle geiten- en/of schapenhouders (want die worden ook meegeteld) op tijd klaar waren. Bij de nVWA zijn op een of andere manier meer bedrijven bekend dan dat er in werkelijkheid zijn. Al deze bedrijven moesten in eerste instantie voor 1 augustus klaar zijn, op 10 augustus krijgen de laatste bedrijven om onverklaarbare reden nog 3 weken uitstel en tot slot besluit de nVWA om op 1 september nog maar even twee weken uit te trekken voor administratieve controle. Volgende week is het dan eindelijk zover en kunnen ze eventuele versoepelingen in laten gaan per 1 oktober. We zijn dan bijna 3 maanden verder dan de oorspronkelijke datum van half juli die vorig jaar aangegeven is. Wat daarvan de reden is? Joost mag het weten, maar volgens mij weten ze nog steeds niet wat ze nu moeten versoepelen...

Of registreer je om te kunnen reageren.