Redactieblog

348 x bekeken 3 reacties

De omvang van de megastal wordt steeds minder relevant

Met het Verbond van Den Bosch heeft de commissie-Van Doorn een stevige én onderbouwde visie over de veehouderij gepresenteerd. Het rapport kan de megastallendiscussie een andere wending geven.

Waar moet het naartoe met de intensieve veehouderij in Nederland? De meningen hierover verschillen tot in uitersten. Terwijl de Partij voor de Dieren de intensieve veehouderij volledig wil afschaffen, willen veel varkenshouders juist een antwoord bieden op de toenemende mondiale voedselbehoefte.

Door de grote maatschappelijke druk is de sector aan het werk gezet. Het Burgerinitiatief Megastallen Nee zorgde ervoor dat in de provincie Noord-Brabant een toekomstschets werd gemaakt voor de intensieve veehouderij. Landelijk houdt het ministerie van landbouw een maatschappelijke dialoog over megastallen.

De resultaten van deze gespreksronden en internetdiscussie worden op 22 september door discussieleider Hans Alders gepresenteerd. Het tijdelijke verbod voor het verstrekken van vergunningen voor megastallen, dat Partij voor de Dieren samen met de PvdA met een motie bedong, komt dan mogelijk te vervallen.

Vorige week presenteerde Daan van Doorn zijn visie op de veehouderij in Noord-Brabant. De sector moet verduurzamen. In 2020 mag alleen nog duurzaam geproduceerd vlees in de schappen liggen. Om dit te realiseren gaat de sector zelf aan de slag. De supermarkten krijgen hierin een sleutelrol, maar ook primaire producenten, voerproducenten en verwerkers zullen er een grote bijdrage aan moeten leveren. Daar hebben ze ook mee ingestemd. Met het Verbond van Den Bosch heeft Daan van Doorn een stevige basis gelegd onder zijn visie op de toekomst van de veehouderij in Noord-Brabant.

Ketenpartijen

Vrijwel alle ketenpartijen staan achter de visie, waarmee de commissie-Van Doorn zoveel mogelijk kritiek op de intensieve veehouderij wil voorkomen. Uit perspectief van de veehouderij is dit verstandig. De varkenshouderij zit in zwaar weer en beseft maar al te goed dat verder gaan op dezelfde manier geen optie is.

Kamerleden reageren over het algemeen positief op het rapport van Van Doorn. Meerdere Kamerleden hebben gevraagd het rapport onderdeel te laten worden van het nationale debat over de toekomst van de veehouderij.

Esmée Wiegman van Christenunie zegt zelfs dat ze aan dit rapport van de sector meer waarde hecht dan aan de maatschappelijke dialoog over megastallen. Ze heeft daarmee een punt. Als de voormalig directeur van de grootste slachterij van Nederland samen andere ketenpartijen benadrukt dat de sector op de huidige manier niet meer verder kan, is een verandering van de denkrichting van de sector een feit. Daarin hebben de actiegroepen tegen megastallen een belangrijke rol gespeeld. Maar of ze hiermee ook hun doel op een verbod op grootschalige veehouderij gaan halen, valt te betwijfelen.

De Dierenbescherming en milieuorganisaties houden halsstarrig vast aan een maximale grootte. Zij tekenden het Verbond van Den Bosch niet. Dit lijkt een gemiste kans. Ze hebben nu geen directe stem in het doordenken van de uitwerking van het plan. En dat terwijl de tendens van de maatschappelijke acceptatie steeds minder is gericht op de omvang van de stal, maar meer op de wijze waarop er in een stal wordt geproduceerd als het gaat om dierenwelzijn, milieu. De vraag hoe groot een megastal nu eigenlijk is, wordt daarmee steeds minder relevant.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eerst een overaanbod creeren samen met de banken en grote (varkens)houders en Zlto visie doordrukken en jarenlang prijsverschillen aan ten voordeel van de grote varkenshouders en nu moeten ze gered worden over door de economische emotie te misbruiken van de kleinere varkenshouder die in de problemen komt door de uitbreidingsgekken die deze marktsituatie(al vroeg in Brabant)veroorzaakt(massa/kassa) hebben samen met de periferie nu de markt naar hun hand willen zetten door de Vion strategie van van Doorn toe te passen.Nu nog draagvlak voor de megastallen en kwaliteitseisen zo hoog maken dat je zoveel aan de periferie moet betalen dat ze voor je blijven praten en je gedwongen wordt als (middengrote gezinsbedrijf in de pas te lopen.Waar is deze grandioze onzin van com.van Doorn op gebaseerd,gefingeerde cijfers?,Dat heb ik al ervaren,relatief kleine varkenshouderijen de nek om draaien om samen met de graaiers uit de periferie de meerwaarde van deze doorgefokte varkens kompleet op den duur uit de handen van de boeren te halen doordat je zo afhankelijk wordt van dat soort concepten dat je als boer/ondernemer het vanzelf opgeeft(pesten).Hou je met je taak bezig Commissie Van Doorn,niet de cooperatieve gedachte van de boeren misbruiken om straks samen met de banken en de periferie en de Supers weer met de winst gaan lopen en de boeren geintimideerd worden door te groeien(veranderen) of via de achterdeur afgevoerd te worden.Draagvlak zoeken voor dit soort plannetjes bij de impulsieve burgers is wel heel erg goedkoop en de gezinbedrijven die dit ook kunnen doen worden op het zwakste moment buiten spel gezet.Om de grootschalige mest en veefabrieken op te zetten en de boeren van hun bezit en land te jagen.Oneerlijk en onsportief om nu deze discussie te voeren en je zelf met je grote vriendjes over de rug van de (kleinere) bedrijven de voedselkolom naar je hand te zetten om de fouten van de banken en periferie te maskeren.Grote managers(comissies) die dit scenario door de eerlijke cijferbrij(agrovision) van de Boeren hebben ze gewacht op het juiste moment als de boeren op hun zwakts zijn.Dit noemen we MACHTMISBRUIK met voor bedachte rade om hun eigen frustratie(falen) samen met de overheid en banken te maskeren volgens draaiboek om de massa financieringen veilig te stellen

 • no-profile-image

  gezinsbedrijf

  Zo zie ik het eigenlijk ook wel . Die van Doorn is uiterst gekleurd vanwege zijn verleden , en dus zeer beslist niet neutraal. Hij praat er over dat de toekomende eisen aan duurzaam veehouderij alleen geleverd kan worden door topmanegers op topbedrijven op toplocaties op topverzorging enz enz. . Als dan de consument bereid is dat alles te betalen , van Doorn gaat uit van een werkweek van 40 uur , dan is dat prachtig . Een dergelijk raport had ik kunnen schrijven in een dag met een kosten van misschien 200 euro. 25 euro per uur dus, voor de sector en Nederland (politiek) Het woord gezinsbedrijf gebruikt hij niet meer en ook het woord boerderijen wordt vermeden. Die producten uit die grote agro industrie waar van Doorn voor gaat moet voor een 80 % geexportered worden. Daar is niets mis mee als Engeland, Griekeland, Belgie, Japan, Rusland, enz. bereid zijn om dat te betalen die 80 % . Daar lees ik NIETS over in zijn rapport. Komt dat omdat men niet bereid is om dat extra te betalen wat van Doorn in gedachte heeft of zijn ze totaal niet benaderd. Als die dus niet bereid is zullen de Nederlandse cosumenten moeten betalen wat de Vandoorn veehoudersindustrie tekort komt. Mijn grote vraag is dus ...hebben daar de supermarkten voor getekend dat dit wel goed komt en staat ook de heer van Doorn persoonlijk garant want hij praat wel over gezinsbedrijven en boerderijen die zullen moeten verdwijnen in zijn visie. Graag ook dus de persoonlijke garantstelling van de heer van Doorn zelf , ondertekend. Mogelijk willen zijn mede-commisssieleden ook wel persoonlijk garant staan , en ook die aanvulling met handtekening zou prachtig zijn. Dan acht ik het een meer duurzaam voorstel om de woorden van Doorn te gebruiken. Mijn mening is dat alleen duurzaam veehouderij in Nederland een zelfvoorzienende veehouderij is. Ofwel een koude sanering van de grote agro-industrie-bedrijven. Bedrijfsrisico noemt de heer van Doorn dat meen ik.

 • no-profile-image

  De Betuwe lijn is gereed alleen nog koppelen en doorvoerhaven voor grondstoffen voor de Duitse varkenshouderij.Die van Doorn is een resultante van het mislukte Dumeco en Coveco strategie contracten systemen maar de restanten voeren nog steeds een arrogante boventoon met uiteindelijk hetzelfde doel via een omweg nu.Zulke lieden moet je geen vinger geven want ze pakken er 9 en 1 voor de boer,en als je kritiek hebt breken ze deze af.Mijden dat soort betweters met geld als wapen dwingen ze nu de markt af en bewerken via van Doorn de hele markt en de rest van de kartelbroeders(slagers).Ze zijn bij de Vion in 1 ding goed en vriendjes,indiv.varkensboeren de grond in trappen tot ze niet meer boven komen.Van Doorn was en is nog steeds het grote brein hierachter want met dit soort uitspraken verraad je de boerenstand.Maar dat heb ik al ervaren,uitknijpers!

Of registreer je om te kunnen reageren.