Redactieblog

492 x bekeken

De kriebels!

Ik sta in een emmer melk te roeren als ik ineens iets voel kriebelen op mijn bovenbeen. Nee hè! Ik doe gauw mijn broek naar beneden om te kijken. Vannacht hebben Michel en ik er ook al één om zeep geholpen. Moet een komisch gezicht zijn geweest, twee volwassenen met een zaklamp onder de lakens. ’Daar! Nee, daar! Hier!’

Maar zo komisch is het helemaal niet: onze vlooien. Het is elk jaar wel weer raak. In meer of mindere mate. En ook haast niet te voorkomen als je dagelijks met vee werkt en geen bijkeuken hebt voor vieze kleren. En als de honden altijd in het hooi liggen.

Normaal is het ook niet zo erg, zolang ze maar van kleine Atlas afblijven! Die er extra gevoelig voor blijkt te zijn. Dachten we laatst dat-ie ’s nachts last had van zijn kiesjes of een verstopt neusje. Huilen! Wat-ie nooit doet. Bleek achteraf dat-ie een vlo in zijn luier had gehad. Twintig bulten!
Wat was ik kwaad! Maar waar kun je kwaad op worden? En wat kun je doen? Muizen, vliegen, muggen, daar weten we raad mee. Maar vlooien? En in de winkel vragen naar een bus vlooiengif is net zoiets als condooms halen. Hopen dat er op dat moment niemand achter je staat.

Mijn moeder had het erover dat je een paardendeken neer moet leggen en dat daar dan de vlooien op gaan zitten. ”Goh, beste buurman, mogen we je paard een dag lenen?” Hij ziet ons al aankomen. Er moesten vast wel meer ’paardenmiddelen’ zijn, dacht ik bij mezelf. Ik kon me niet voorstellen dat ze vroeger, bij onze opa’s en oma’s, géén vlooien hadden. En daar niets tegen deden.

Een zoektocht op internet leverde me een berg enge plaatjes, maar ook veel informatie op. Alsof het heel normaal is dat je die ’zuigende vleugellozen’ in huis hebt, de huisdiervariant of de mensenvlo ’pulex irritans’. Toepasselijke naam. Ik vond veel bestrijdingstips; van chemische goedjes tot natuurmiddeltjes als knoflook en kruiden. Een strijdplan was gemaakt!

Ik hijs nu gauw mijn broek weer op, voor iemand me ziet. Geen vangst deze keer. Misschien heb ik het me wel verbeeld. Al dat gepieker over vlooien ook, je zou er spontaan de kriebels van krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.