Redactieblog

1 reactie

De boodschap uit de hoed

Hoedjes horen bij Prinsjesdag. En een statement maken met je hoed, behoort sinds de introductie hiervan door Krista van Velzen van de SP hiervan ook zeker tot de mogelijkheden. Meerdere kamerleden maakten hier ook dit jaar weer gebruik van.

Zo verscheen Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren met een admiraalspet met daarop de tekst ’Save our seas’. Bovenop de pet was een afbeelding van de zee, met daarin twee orka’s, gemodelleerd. ”Alles van waarde is weerloos en laten we er vooral gebruik van maken, dat lijkt het motto en de keuze van dit kabinet”, aldus Thieme. Zij wees met de orka’s ook naar de discussie over orka Morgan. ”Als we in het huidige tempo doorgaan met het vangen en eten van vis, zijn de oceanen en zeeën binnen afzienbare tijd leeggevist. Wetenschappers waarschuwen al jaren tegen deze uitputting van natuurlijke hulpbronnen, maar dit kabinet heeft zich erin gespecialiseerd onwelgevallige berichten te negeren.”

Partijgenoot Esther Ouwehand droeg een diadeem met bloemen van tule met daarop zes bijen, verwijzen naar de problematiek over de bijensterfte. De PvdD is niet te spreken over de aanpak van de bijensterfte. ”De voortgaande bijensterfte maakt duidelijk wat we de aarde aandoen als we kiezen voor economisch gewin op korte termijn in plaats van een behoedzame omgang met het leven op aarde.”

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu verwees met haar hoed naar de Floriade die in 2012 in Venlo wordt gehouden. De hoed reflecteert volgens de ontwerper de kernwaarde van de Wereld Tuinbouw Expo Floriade 2012: design en duurzaamheid. De hoed, in de vorm van een krans, is gemaakt van hergebruikte materialen. Zo zijn de bloemenknopjes gemaakt van kurk.

D66-kamerlid Stientje van Veldhoven droeg een hoed die gemaakt is door leerlingen van ROC Mondriaan. De D66-fractie wil hiermee het belang van onderwijs benadrukken.

Mannen hebben traditiegetrouw geen mogelijkheid om een statement te maken met een hoofddeksel. ”Als het kon, zou ik het graag doen”, zegt Henk van Gerven. Hij zou dan een gerafeld hoedje dragen, omdat het huidige kabinet van de zorg helemaal niets over laat. ”En daarnaast zou ik een stuk biljartlaken gebruiken, om aan te geven dat er met het huidige landbouw- en natuurbeleid helemaal niets over blijft van de natuur en de biodiversiteit. We houden alleen nog monocultuur over.”

Onbedoeld maakten meerdere vrouwen mogelijk ook een statement naar de aangekondigde bezuinigingen: het aantal hoedjes was dit jaar minder dan voorgaande jaren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Katja

    Ik zag de taartendoos die Trix op had en ik schrok me een hoedje!

Of registreer je om te kunnen reageren.