Redactieblog

De Roemenen

Roemenen staan niet goed bekend in Nederland: ze stelen auto’s en brengen die naar Oost-Europa, ze skimmen onze bankpassen, ze laten zich uitbuiten door aspergetelers, ze mogen niet in Schengen en ze houden onze tulpen tegen. Door omstandigheden was ik een paar dagen in Boekarest en ik moet zeggen dat de Roemenen op mij geen schurkachtige indruk maken.

Met uitzondering van de taxichauffeurs wellicht, maar dat zijn overal in de wereld boeven. Integendeel dus. Roemenen zijn over het algemeen vriendelijk. Zij zijn ook blij dat ze bij de Europese Unie horen. Wel kennen ze het spelletje om Brussel overal de schuld van te geven al heel goed, dat hebben ze netjes van ons afgekeken.

Zo meldde de gids dat Europa verbiedt om groente en fruit langs de weg te verkopen. Of wij ook zeiden dat wij van zo’n verbod niets wisten, maakte niet uit. Er kwamen sowieso te veel regels uit de EU. Op het platteland is het overigens nog behoorlijk primitief. Na het communisme heeft men alle boeren land teruggegeven, dat wil zeggen maximaal 10 hectare. Daar kunnen ze geen machines voor op na houden, en van collectieven heeft men de buik vol. Dat betekent dat de mais met de hand wordt gemaaid en met paard en wagen wordt vervoerd. Ook ligt veel grond braak vanwege speculatie. Boekarest zelf is in snel tempo een moderne stad geworden. Vroeger werd het het ’Parijs van de Balkan’ genoemd. Dat zie je nog steeds, ondanks vijftig treurig communistisch bewind.

Op dit moment is het een soort kruising tussen Parijs en Beiroet, veel mooie oude gebouwen, maar ook veel vervallen nieuwbouwflats, gebouwd in de Ceausescu –tijd. Deze dictator, die in 1989 werd verjaagd, berecht en geëxecuteerd, heeft ook aan megalomaan paleis achtergelaten. Een indrukwekkend staaltje versteende machtswellust, dat nu grotendeels leegstaat. Dat de Roemenen heel graag vrienden met ons willen worden, bleek des te sterker, naarmate het later op de avond werd en ik nog een ommetje maakte. De aanbiedingen waren veelvuldig en aantrekkelijk, maar ik heb gezegd: eerst die tulpen weer toelaten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.