420 x bekeken 1 reactie

Ciolos lokt vooral negatieve geluiden uit met uitgelekt plan

De vorige maand gelekte voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid hebben veel kritiek gekregen van boeren en lidstaten. Iedereen heeft zo zijn eigen pijnpunten.

Als eurocommissaris Dacian Ciolos zijn voorlopige plannen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) opzettelijk heeft gelekt om reacties uit te lokken, is hij in zijn opzet geslaagd. Staatssecretaris Henk Bleker wil dan misschien nog niet officieel reageren op het voorstel, andere lidstaten en veel boerenorganisaties hebben dat inmiddels wel gedaan. Positief waren die commentaren niet.

LTO heeft op alle hoofdpunten kritiek: de vergroeningsmaatregelen zijn onuitvoerbaar (‘Brussels gehobby’) en de invoering van een hectariepremie gaat te snel. Bovendien ziet de organisatie niets in de verzekeringsplannen; om boeren en tuinders weerbaarder te maken tegen de tucht van markt en klimaat kan Brussel zich volgens voorzitter Albert Jan Maat zich beter concentreren op versoepeling van het mededingingsbeleid.

Ook Britse boeren vrezen veel gedoe door de koppeling van groene doelen aan het recht op inkomenstoeslagen. Voorman Peter Kendall van de National Farmers Union denkt dat deze plannen boeren ontmoedigen zich voor natuur en milieu in te zetten. Hij wijst er bovendien op dat de agrarische productie zal afnemen en voedsel duurder wordt. Boeren in Wales vinden de voorgestelde overgang van het huidige toeslagensysteem naar een zogenoemde flat rate te radicaal; daar zou meer tijd voor moeten worden genomen.

Ondertussen is de Britse regering samen met Denemarken en Zweden een offensief begonnen om de directe betalingen aan boeren sneller af te schaffen. Het trio wil dat de bedrijfstoeslagen na 2013 worden afgebouwd zodat agrarische bedrijven concurrerender gaan werken. Ook moet een aanzienlijk deel van het nieuwe GLB-budget worden besteed aan beloningen voor milieuvriendelijke maatregelen. Anders dan Ciolos wil, moeten die volgens de drie lidstaten vooral onder de tweede pijler van het landbouwbeleid vallen.

Lidstaten in Oost-Europa hebben weer geheel andere bezwaren tegen de voorstellen van Brussel. Zij vrezen dat hun boeren straks in vergelijking met ondernemers in het Westen (nog steeds) te weinig steun krijgen. Na 2013, en als het aan Ciolos ligt al volgend jaar, mogen de nieuwe lidstaten de inkomenstoeslagen niet langer uit de nationale budgetten ophogen. Dit wordt volgens hen onvoldoende gecompenseerd door de herverdeling van de middelen. Onder meer Polen, Tsjechië en Hongarije stellen dat zij straks hoogstwaarschijnlijk nog steeds oneerlijk worden behandeld.

Half oktober komen de 27 EU-landbouwbewindslieden in Warschau samen voor een informele top. Aangezien Ciolos kort daarna met zijn definitieve voorstel komt, zal die vooral in het teken staan van de hervorming van het GLB. Dat het voorlopige voorstel van de eurocommissaris tot weinig applaus heeft geleid, is niet verrassend. Boerenorganisaties en lidstaten wijzen vooral op zaken die zij niet goed vinden in de hoop dat die van tafel worden geveegd. Of dat lukt, zal over anderhalve maand blijken. Dat er dan geen enkele reden meer tot klagen zal zijn, is niettemin onwaarschijnlijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Albert Jan Maat heeft volkomen gelijk en het CDA kamerlid Ger Koopmans heeft er in Brussel onlangs ook voor geplijt, als hij zegt dat Brussel zich beter kan concentreren op versoepeling van het mededingingsbeleid, dan doormiddel van verzekeringsplannen boeren en tuinders weerbaarder te maken tegen de tucht van de markt. Fr-Camp moesten onder druk van het Brussels mededingingsbeleid ook ieder een fabriek afstaan aan de concurentie, waardoor de fusie voordelen ( ietsje meer martkmacht) niet of nauwelijks zijn gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.