Redactieblog

311 x bekeken 2 reacties

Boer gemakkelijke aandeelhouder

”FrieslandCampina moet blij zijn met boeren als aandeelhouder”, mijmert Hanna.

”Ze vragen geen dividend, stellen geen moeilijke vragen over het bedrijf, kortom de directie kan zijn gang gaan. Boeren vragen alleen maar een marktconforme melkprijs, een winstuitkering en niet al te veel regels. Daar houden we niet van.”

Ik kijk haar vragend aan. Het blijkt dat ze naast de jaarcijfers heeft gelezen dat FrieslandCampina via een dochtermaatschappij in Nieuw-Zeeland een belangrijke overname heeft gedaan in de farmacie. Het is een onderneming in India. De overname moet er mede voor zorgen dat ze marktleider worden in de levering van farmaceutische hulpstoffen.

”Ons bedrijf”, zegt Hanna grinnikend. ”Volgens de berichtgeving met een echte CEO met de Nederlandse naam Jan Jongsma. Dat zal wel een soort directeur zijn, die het daar voor het zeggen heeft. Zo gaat dat in grote ondernemingen. De bladeren worden belangrijker dan de wortels.

Sommige bladeren weten niet eens meer waar hun wortels zitten. Denk jij dat die medewerkers uit Nieuw-Zeeland en India weten dat Hollandse boeren het mogelijk maken dat ze daar kunnen doen wat ze nuttig vinden? Reken maar van niet.”

”Dat kan ook niet”, wijs ik Hanna terecht. ”In een grote onderneming heb je gedelegeerde verantwoordelijkheden. In een coöperatie als FrieslandCampina kun je daarom niet meer verwachten dat een boerenbestuur weet wat daar aan de andere kant van de wereld gebeurt. Daar hebben ze deskundige directeuren voor. Die kun je alleen maar afrekenen op resultaat. En dat zullen ze ook zeker doen.”

”Net zoals wij doen via onze melkprijs”, knikt Hanna instemmend. ”Als de melkprijs goed is, zijn de boeren tevreden en is-ie slecht, dan protesteren we. In het verleden door afscheid te nemen van de coöperatie, tegenwoordig door aan de keukentafel flink te kankeren op de eigen onderneming. Want weglopen kan niet meer. Niet als lid en leverancier van melk en ook niet als aandeelhouder. Een uiterst comfortabele positie voor de leiding van FrieslandCampina.”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hebben we niet eerder een Nederlandse co-op gehad, die zich met veel blazoen geschal over de grens begaf en zijn winsten zag slinken tot miljoenen verliezn en nu terug getrokken op Nederlandse bodem weer winsten kan presenteren op de leden vergaderingen. Mar goed de zuivel wil zlf uitzoeken hoe betrwoubaar de wet is, die zegt Groei is heilig en Groei maakt meer winst. Waarom wil de mensheid niet leren van het verleden en van zijn buurman?

  • no-profile-image

    Als aandeelhouder hebben we niks te vertellen, maar we lopen ook niet het risico van de aandeelhouder dat de aandelen in waarde kunnen dalen. Ons risico ligt alleen in de hoogte van de melkprijs. Als de coöperatie het slecht doet, merken we er als aandeelhouder niets van, maar als melkleverancier des te meer. Daarom zouden knappe koppen toch eens na moeten denken hoe de leden van de coöperatie als aandeelhouder meer wezenlijke en inhoudelijke invloed zouden kunnen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.