Redactieblog

291 x bekeken 2 reactieslaatste update:21 mei 2012

Blekeriaans optreden

Een jaar hebben we Henk in het kabinet als belangrijkste man voor landbouw. Weliswaar is hij staatssecretaris, maar hij heeft een dadendrang die zijn voorgangers overstijgt.

Toen Bleker aantrad, dacht ik: stoere woorden, ik moet het eerst maar eens zien. Hij zei toen dingen over natuurontwikkelingsprojecten, die mij als muziek in de oren klonken. Maar bestuurlijk akkoorden, ook al is het werk van je voorgangers, die moet je gewoon uitvoeren.

Nou, dus niet. Kijk maar eens naar EHS, de Hedwigepolder en de Wieringermeerpolder. Ik hield het niet voor mogelijk dat wat er nu gaat of zeg liever wat er niet gaat gebeuren mogelijk zou zijn. Maar ja, Bleker weet vanuit zijn komaf (provincie Groningen) hoe het de Blauwe Stad is vergaan.

Dit tezamen met eigengereid autoritair optreden maakt hem een mannetje. Daarbij komt dat in tijden van recessie de broekriem moet worden aangehaald. Allerhande filantropische hoogconjuncturele welvaartsuitspattingen worden een halt toegeroepen.

Bleker verstaat gewoon de tijd waarin we leven. Hij etaleert dat nog eens voor zijn portefeuille op Prinsjesdag met het kabinetsbeleid. De economie moet je stimuleren, de agrarische sector moet innoveren. Van de 40 miljard netto handelsoverschot komt 25 miljard vanuit de landbouw. Dat ziet Henk Bleker ook wel, daarom krijgt productielandbouw de stimulansen die ze verdient.

Vanzelfsprekend gaat die steun gepaard met condities die nu en naar de toekomst belangrijk zijn. Aandacht voor kwaliteit van het milieu, energie en mineralen, aandacht voor dierwelzijn, zeg maar duurzaam en verantwoordelijk boeren. Met die vernieuwingen kunnen we arbeidsklimaat, arbeidsefficiëntie en productie verhogen, want dat moet nu eenmaal in een land met dure grond en dure arbeid.

En Bleker hoeft niet zo bang te zijn voor de EU, want met de bestrijding van de Griekenland-crisis heeft men er begrip voor, dat elk land dat Basel-III heeft ondertekend, eerst even geen geld heeft voor niet-economische activiteiten.

De Groningse cowboy mag wel eens op mijn Friezen rijden, dan blijft zijn hoofd koel!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.Kusters

  Een zeer welwillende staats-
  secretaris die zijn verantwoordelijkheid aanvoelt. Zeer zeker iemand die geen geld weggooid..Laten we hem kansen geven!

 • no-profile-image

  Charly's Devil

  Actie is reactie. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse landbouw het voor de wind gehad. Met subsidies is er een enorm produktie-apparaat uit de grond gestampt. Vele gronden zijn ontdaan van wateroverlast, parasieten, malaria is verdwenen.
  De landbouweconomie ging als een tierelier. De bevolkingsconcentratie in NW-Europa was de drijfveer. Vanaf de jaren 80 was de aanzuiging zo groot dat NW-Europa een mineralenputje werd. Teveel van het goede leidt tot milieuvervuiling.
  En te weinig natuur in de omgeving van de mens dat werd een gemis. Ja, dan alles maar weer op de schop. De reactie op de actie landbouw werd in de jaren 80 in gang gezet.
  Alsof de schatkist nooit een bodem zou kunnen laten zien, is er voor miljarden euroos landbouwgrond gekocht om er natuur van te maken. Met subsidies worden poelen, vennen en moerassen aangelegd. Muggen kunnen weer welig tieren en de glorietijden van parasieten kunnen weer aanbreken. De vogelstand zal weer toenemen, want er komen volop insecten voor en dat zal alleen maar toenemen.
  Na jarenlang de jacht bijkans te verbieden, komt zelfs de overheid met dwingende maatregelen om de wildstand te beteugelen. De beheerders gaan dieren introduceren in de natuurgebieden zonder natuurlijke jagers. Het geweer moet uitkomst bieden om de veiligheid van het verkeer op de Veluwe te waarborgen. Ja, fokken leidt tot enorme populaties. En onze kroonprins mag alleen maar over water praten en over sport, maar de jacht in NL is hem ontnomen in onze onvolprezen democratie. De natuurbeheerders wijzen de jagers aan, zelf kijken ze het liefst de andere kant op.
  Bleker wil samen met zijn Duitse collega's het EU-geld uitgeven aan de topbedrijven in de landbouw en aan de innovatie in de landbouw. Tja, dan zullen we vanaf 2020 kunnen spreken over de nieuwe grootgrondbezittersklasse als de nouveau riche op het platteland. Geen 70.000 melkveehouders zoals 30 jaar geleden, maar 5.000-10.000.
  Geen 50.000 akkerbouwers, maar 5.000. Geen kastelen op het platteland, maar landgoederen voor de rijke Wageningers en profsporters.
  Geen vliegreizen voor de vakantiegangers, maar fietstochtvakanties in de Lage Landen. Boerderijcampings met solaria voor de natte zomers gevoedt met energie uit biomassa etc

Of registreer je om te kunnen reageren.