203 x bekeken 1 reactie

Bestuurlijk rommeltje

agd.media
Het leek zo mooi en daadkrachtig. De crisis- en herstelwet van het kabinet-Balkenende moest het bedrijfsleven wat lucht geven na de financiële crisis van 2008.

Een van de onderdelen ervan was dat veehouderijen bij beschermde natuurgebieden vrijgesteld zouden worden van de plicht om een vergunning aan te vragen inzake de Natuurbeschermingswet. Het ging om het ‘bestaand gebruik’, bedrijven die er al waren vóór de natuurgebieden aangewezen werden.
Een mooi gebaar, dat met kracht van een Kamermeerderheid werd aangenomen. Tegen adviezen van de Raad van State in. En dat wreekt zich nu. Na de uitspraak van diezelfde Raad van State, deze week, over een varkenshouder in Gelderland, kan dit deel van de crisis- en herstelwet naar de prullenbak: de vrijstelling telt niet.

Het is om gek van te worden. De discussie over dit onderwerp loopt al jaren. Dat volgens provincies en LTO de directe schade mee lijkt te vallen - veel bedrijven hebben toch al een vergunning, of kunnen wel eentje krijgen - is een geluk bij een ongeluk.
Deze uitspraak van de hoogste rechters bewijst eens te meer dat de wet- en regelgeving rond natuurgebieden een bestuurlijke janboel is. Niemand weet waar hij aan toe is. Het wordt tijd dat het ministerie van ELI zijn rommel eens opruimt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dat een stelletje geitenwollen sokken figuren een met ruime meerderheid aangenomen wet zomaar weer aan de kant kunnen schuiven
    wie zegt er nog dat we in een democratie wonen en leven
    met zulke vooringenomen linkse rakkers hebben we geen dictator nodig

Of registreer je om te kunnen reageren.