270 x bekeken

Bal ligt bij supermarkt

agd.media
Britse supermarkten kondigen aan dat ze vanaf volgend jaar geen eieren en eierproducten zullen verkopen die niet volgens de EU-regels geproduceerd zijn. Ook niet als die afkomstig zijn uit andere EU-landen.

Hiermee werpt de Britse retail zich op als handhaver van (Europees) overheidsbeleid. Immers, binnen de EU is afgesproken dat per 1 januari volgend jaar de legbatterij afgeschaft wordt. De zorg dat dit niet in alle landen zorgvuldig opgepakt wordt, drijft de supers tot deze stap.

In Nederland staan de supermarkten op het punt om nog een stap verder te gaan dan die in Groot-Brittannië. Ze staan onder druk om het voortouw te nemen bij de verduurzaming van de vleesproductie. Daar gaat het Verbond van Den Bosch over, dat vrijdag werd getekend op initiatief van de commissie-Van Doorn.

Er ligt een ambitieus doel: in 2020 moet alle vlees ’antibioticagezond’ zijn en ook in andere opzichten duurzaam. Daarbij moeten boeren tegelijk een goed bestaan hebben. Een nobel streven.
De grote vraag is wie het voortouw gaat nemen. Binnen de productketen staan de supermarkten het dichtst bij de consument. Op de inkoopmarkt vormen ze bovendien de sterkste partij. Zonder overheid gaat het niet, maar de bal ligt nu nadrukkelijk bij de supermarkten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.