314 x bekeken 4 reacties

Ambitieuze visie commissie-Van Doorn leunt op goede wil van keten

Veel Brabanders zullen vrijdagochtend even de wenkbrauwen hebben gefronst. Tienduizenden bezorgde burgers schaarden zich vorig jaar achter het provinciale burgerinitiatief tegen de komst megastallen, omdat deze slecht voor dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid zouden zijn. En wat zegt de commissie die daarop werd belast met het schrijven van een toekomstvisie op de intensieve veehouderij? Enkel grote, professionele bedrijven zijn in staat om te voldoen aan steeds strengere maatschappelijke eisen.

Maar dat is slechts het halve verhaal. Onder leiding van voormalig Vion-topman Daan van Doorn hebben de commissieleden zich de afgelopen maanden begraven in deze netelige kwestie. Al vrij snel kwamen zij tot de conclusie dat de intensieve veehouderij in Noord-Brabant – en eigenlijk in heel Nederland - flink moet verduurzamen. Niet alleen de maatschappij eist dat, ook de economische situatie dwingt de sector tot een koerswijziging. Voor bedrijven die niet op die trein willen springen, is over tien jaar geen plek meer op het Brabantse platteland, aldus de commissie.

Hoe wil Van Doorn die verduurzaming vorm geven? Daarvoor gelden drie uitgangspunten: hokgrootte en dierenaantal zeggen op zichzelf niets, het initiatief moet liggen bij de keten en de retail neemt een sleutelpositie in. Met name dat laatste element is van belang. Het idee is dat supermarkten straks enkel nog duurzaam vlees in de schappen leggen, waardoor consumenten niet meer in de verleiding kunnen komen om toch voor de kiloknaller te gaan. Op die manier kunnen de prijzen (stapsgewijs) omhoog en is het mogelijk bedrijven in de keten, van verwerkers tot producenten, te compenseren voor de hogere kosten die zij maken.

De visie van de commissie wordt door een groot aantal betrokken partijen onderstreept. Op initiatief van Van Doorn hebben zij donderdag een intentieverklaring getekend: het zogenoemde Verbond van Den Bosch. Volgens de ZLTO gaat het om een stevige opdracht aan de veehouderij, maar biedt deze wel veel kansen. Bedrijven hebben alleen perspectief als zij het vertrouwen van hun omgeving genieten, en juist het rapport van de commissie biedt daartoe aanknopingspunten. Varkenshoudersvakbond NVV is vooral opgetogen over het feit dat ook de retail zich heeft gecommitteerd aan de afspraken. Voorzitter Wyno Zwanenburg stelt dat zijn achterban best bereid is te investeren in duurzaamheid, zolang de consument daar maar voor betaalt.

Die brede ondersteuning wil echter nog niet zeggen dat de agenda van Van Doorn makkelijk kan worden gerealiseerd. Het is namelijk nog maar de vraag of de Brabantse burgers het wel accepteren dat megastallen mogelijk blijven. Bovendien is de handhaafbaarheid van de plannen een kwetsbaar punt. Weliswaar hebben de genoemde partijen allemaal een handtekening gezet, maar wie zorgt ervoor dat zij zich aan de afspraken houden? De commissie pleit voor een sterke Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die toeziet op de naleving. Dat lijkt echter een utopie, want de VWA heeft al moeite genoeg om de bestaande taken voor elkaar te krijgen. Bovendien heeft deze overheidsdienst geen enkel middel om de plannen en intenties af te dwingen; het gaat immers niet om wet- en regelgeving.

Daarmee leunt de visie van de commissie vooral op de goede wil van bedrijven en organisaties in de keten. Alleen als zij er net als Van Doorn echt van overtuigd zijn dat een flinke verduurzaming de enige weg is, kunnen de plannen worden gerealiseerd. Is dat niet het geval en onttrekt één van de partijen zich aan de afspraken, dan stort de boel als een kaartenhuis in elkaar. Zo ver is het echter (nog) niet. De voorzitter van de commissie heeft vele topmanagers en belangenbehartigers diep in de ogen gekeken en weet dat het goed zit. De komende jaren zal blijken hoe groot zijn mensenkennis is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik denk dat dhr. van Doorn niet zo goed begrepen heeft wat de maatschappelijke eisen zijn. De burger wil gewoon boerderijen zien met een normale omvang. Deze uitleg van verduurzaming is er een van LTO, LNV en Rabo. Het grote geld dus!

 • no-profile-image

  Oh ja, en de WUR natuurlijk.

 • no-profile-image

  De consument wil goedkoop vlees de nlburger wil biologies

 • no-profile-image

  De consument wil goedkoop vlees de nlburger wil biologies

Of registreer je om te kunnen reageren.