444 x bekeken 30 reacties

Akkerbouwers zelf erg schuldig aan bedroevende stemming in hun sector

Akkerbouwers zijn zelf heel erg schuldig aan de bedroevende stemming in hun sector, stelt Piet Hermus. “Wanneer zijn we eens sterk, in plaats van de slappe, labbekakkerige sukkels die we blijkbaar willen zijn?”

Hoe debiel zijn mijn collega’s en ik? Waarom doen we dit toch altijd? Waarom trappen we er toch altijd in? Dat vraag ik me toch telkens weer af, als het een slecht of minder jaar is. De stemming in de akkerbouw is ronduit bedroevend. Van top naar flop, in een paar maanden tijd. Daar waar eerst de bomen tot in de hemel groeiden, is het nu de hel op aarde, als ik collega’s zo beluister. In hoeverre zijn we hier zelf verantwoordelijk voor? In hoeverre hebben we zelf als collectief schuld aan deze slechte stemming. Heel veel, denk ik.

Als we allemaal vrij massaal in een neerwaartse trend, elkaar na gaan papagaaien, dan werkt dit versterkend en wel dusdanig dat het op een bepaald ogenblik een soort van niet te houden val naar beneden is, omdat we zelf door onze uitspraken, ook tegen anderen zoals handelaren, de trend versterken. We doen het onszelf dus voor een groot deel aan, deze slechte situatie.

De psychologie van slechte stemming werkt versterkend. De handel en de eindafnemers weten dit, zien dit en reageren dien overeenkomstig. Ze straffen ons dus af, omdat we dat blijkbaar over ons afroepen. We leven namelijk niet meer in een wereldwijde situatie van structureel grote overschotten. Dus is deze dusdanig negatief psychologische situatie nergens voor nodig.
Nu is er een groot verschil tussen slecht en slecht. Zes cent per kilo aardappelen/uien is slecht, 4 cent is slecht en 2 cent is slecht. Op een bepaald moment kan het dan wel slecht zijn, maar je moet je af gaan vragen of je je vrije product voor elke prijs weg moet geven op dat moment.

Dat kan immers altijd nog, omdat het niet veel slechter kan worden. Maar blijkbaar hebben sommigen zich niet geheel onder controle en gaan zich als halve randdebielen gedragen en geven hun product zo ongeveer gratis mee. Dit bepaalt mede de markt nog meer in negatieve zin. Leuk ! Zulke halve gare collega’s.

Maak ik nooit fouten? Uiteraard wel! Maar dergelijke basisfouten maak ik zelden tot nooit! Zijn contracten dan het ei van Columbus? Nee! Contracten zijn in mijn ogen een langzame manier van zelfmoord voor je bedrijf, je doet er vele jaren over, maar een keer is het de dood in de pot. Je profiteert nooit volledig mee van een echt goed jaar en in een slecht jaar is het ook maar magertjes, omdat handel vaak niet uitblinkt in betrouwbaarheid.

Iets wat we overigens deels over onszelf afroepen, door onze houding. Je product is een levend product, in tegenstelling tot bijvoorbeeld televisietoestellen, waar dus altijd wel iets op aan te merken is of zou kunnen zijn.

Het valt me op dat vele boeren zich vaak flinker voordoen, vooral tegenover collega’s. Maar men is in mijn ogen vaak te kruiperig voor handelaren, vertegenwoordigers, vermeende autoriteiten enzovoorts. Daar waar men wel leuke trekkers, GPS, machines en aanschaft - vaak mooier, groter en luxer dan nodig, de boeren-bling-bling zeg maar - doet men in mijn ogen de huishoudportemonnee, vrouw en kinderen te kort, door anderzijds het product te goedkoop mee te geven.

Hoe debiel wil je zijn? Wanneer zijn we eens sterk, in plaats van de slappe, labbekakkerige sukkels die we nu blijkbaar willen zijn?

Soms krijg ik het idee, dat we ons graag in deze houding van ellende wentelen, lijkt het me alsof we deze psychologische SM graag ondergaan. Dat kan toch niet waar zijn? Kom! Wanneer rechten we de rug eens en zeggen eens een keer NEE tegen de onredelijkheid van anderen en vooral ook NEE tegen onze eigen zwakheid!

Piet Hermus is akkerbouwer in Zevenbergschenhoek

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Hermus dit stuk is me als ex akkerbouwer uit het hart gegrepen. Collega s hebben me vroeger wel eens voor gek versleten, als mijn overschot aan pootaardappels niet voor voerpijs bij hem het land in gingen, maar in de koe. Voor mij was pootgoed een product met een andere prijs dan voer aardappelen. Is de prijs niet hoger, Kwaliteit heeft zijn prijs!

 • no-profile-image

  Vanmiddag nog gehoord over iemand die z'n plantuien GRATIS had weggegeven. Ploeg ze dan onder, met weggeven verziek je de markt.
  Piet, je hebt helemaal gelijk!

 • no-profile-image

  janvanhumbeeck

  We doen het gewoon te graag,onze job is zo leuk dat we het zelfs gratis willen doen. In andere bedrijfstakken kan het niet dat een aantal maanden loon per jaar niet betaald worden.
  Bij de boeren geen probleem.
  In Belgie is 90% van de bedrijven niet in staat boekhoudkundige winst te maken. Werken dus met verlies,maar met plezier. • no-profile-image

  Nou.....

 • no-profile-image

  janvanhumbeeck; je hebt dus plezier als je verlies lijdt? nou! ik heb toch wat meer plezier als er wat binnenkomt op de rekening... en mijn vrouw ook! die van jou, als je die hebt, loopt dus te kraaien van plezier als het slecht gaat?

 • no-profile-image

  Volgens mij ligt het gewoon aan het weer en is er veel te veel gegroeid. Dan kun je wel positief gaan denken dat het wel beter wordt, maar beter nu 3 cent per kg voor de uien dan in juni 0 cent per kg. Je zult het op je eigen bedrijf moeten zien te redden. Ik weet ook dat er structureel te veel aardappelen en uien geteeld worden, maar als ik mijn areaal verminder dan heeft dat op de markt geen enkele invloed, dus ga ik lekker mijn eigen gang, er komt vanzelf weer een goed jaar.

 • no-profile-image

  herkouwer

  Jan van Humbeeck, jij bent een toonbeeld voor de mensheid, de natuur en alle in het wild levende dieren. Jammer alleen, dat die leuke job van jullie wél heeft geleid tot het vernietigen van onze waardevolle cultuurlandschappen en onze kostbare en kostelijke natuurgebieden en ons milieu, dat voor al het leven van levensbelang is. Momenteel zijn jullie bezig om al onze vogels en zoogdieren uit te laten roeien door die hufterige hobbyjagers. Omdat die diertjes zogenaamd schade zouden veroorzaken. Ga je schamen man, en scheer je weg. Of ga een vak leren waarbij je het leven wél met respect tegemoet treedt, Begrafenisondernemer, bijvoorbeeld!

 • no-profile-image

  Als men geen vlees op de botten laat groeien ,is het snel janken in een slecht jaar.

 • no-profile-image

  weggeven voor 0 cent of 1 of 2 cent is wat anders dan voor 3,4 of 5 cent.... bij 0,1,2 of 3 cent of het voer in, onderploegen of niet rooien! dat alles is beter dan sinterklaas spelen...

 • no-profile-image

  herkouwer; het beste is dat we niet op je onzin reageren. dus dan doen de slimmen onder ons dat ook niet!

 • no-profile-image

  grof; je kunt je altijd beter, groter en stoerder voordoen dan je bent... dat helpt net echt, hoor!

 • no-profile-image

  herkouwer

  "Onzin" Piet: dat is de hele natuur naar de gallemiezen helpen om almaar méér te produceren en vervolgens de oogsten op het land of in de opslagschuren te laten verrotten omdat men te lang wachtte om er nog een halve cent per ton meer voor te kunnen vangen. Boeren moeten eens leren dat alle groei eindig is en dat men tevreden moet zijn met wat men heeft. Door jullie onverzadigbare schrokopmentaliteit is de hele toekomst voor komende generaties al naar de kloten gejaagd. Dus ook voor jou: ga je schamen of solliciteer bij Monuta, Dela of Yarden.Potige gravers kunnen ze daar altijd gebruiken.

 • no-profile-image

  beste herkouwer, het gaat er niet om om meer te willen produceren, want dat is inderdaad gewoon eindig... daar heb je gelijk! juist dat meerdere zorgt voor die lage prijzen, maar ondertussen zijn een stel idiote collega's wel trotst op topopbrensten qua kilogrammen, welke vervolgens geen fluit waard is.... maar als ik en een toekomstige generatie nog boer willen blijven, moeten we wel produceren, maar daarbij de natuur, het milieu, welke het ons mogelijk maakt om te kunnen boerenzeer zorgvuldig behandelen... goed rentmeesterschap is heel belangrijk!

 • no-profile-image

  herkouwer

  Volkomen mee eens beste Piet en zo bedoelde ik het feitelijk ook te zeggen Er zijn helaas nog veel teveel boeren die dit wezenlijke aspekt uit kortzichtig winstbejag volkomen in de wind slaan. Zo waren er dezer dagen tot op de laatste minuut waarin dat nog wettelijk was toegestaan boeren doende om hun drijfnatte kleigrondakkers te laten ophogen met duimendikke varkensmest, die daar louter als dumping en zeker niet als bemesting werd neer gesodemieterd. Dat ging langzamer dan stapvoets! Zo'n boer of grondeigenaar vangt nu kennelijk een haffel geld om een varkensmester van zijn troep af te helpen,maar de structuur van de bodem en het kwaliteit van het grondwater gaan er volledig door naar de mallemoer. En dat is op heel veel plaatsen het geval!

 • no-profile-image

  J.M. Brooijmans

  Helemaal mee eens Piet .Beter op laten voeren of de vergister in dan voor niks op de markt afzetten .
  We moeten het eigenlijk zelf kunnen regelen in collectief verband
  Iedereen in europa 30% vernietigen in een soort gehaktmolen doen en weg laten rotten.
  Voedsel wordt niet meer gewaardeerd

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Hé Brooijmans, bedoel jij 30% van de Europese bevolking de vergister in? Lijkt mij vanzelf een topidee. Eerst de Grieken, dan de Portugezen, dan de Ieren, dan de Spanjolen, dan de Berlusconiclan en last but not least het ganse CDA. Dat geeft Lebensraum en Frische Luft!

 • no-profile-image

  ziezo! het staat ook in de papieren versie van het dagblad...

 • no-profile-image

  Helpt dat?

 • no-profile-image

  herkouwer

  Beste Piet ik moet je teleurstellen. Nu gedrukt in de papieren krant wil betekenen dat straks de visboer er jouw kabeljauw in verpakt.Dan kun je beter onverpakte stokvis kopen. Want die is gegarandeerd onbedrukt!

 • no-profile-image

  volgens mij is de prijsval in belgie begonnen... met die vele niet-legale poters daar die toch de grond in gingen.... de handel koopt dat eindproduct vervolgens wel goedkoper... er is dus sprake van valse concurrentie.... eigenlijk doet de handel dus aan een soort van heling als ze product koopt van niet legaal pootgoed...
  ik wou dat de zgn. slimme belgen volgend jaar meer tarwe gingen zaaien en de zgn. slimme fransen ook...

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Dat noemen wij Belgisch Bruinrot Piet.Nog een erfenis van de Benelux! Maar vorig jaar stuurde Marokko de Nederlandse poters terug omdat die niet deugden. En daar had vanzelf geen Belg schuld aan.

 • no-profile-image

  ik sprak een kleine belgische handelaar, die m.n. de schuld gaf aan aldi en lidl... die maken volgens hem een deel van de markt kapot... met hun stuntacties...

 • no-profile-image

  herkouwer

  Hier in Waarheidsvindingerveen zie ik bij de Lidl prachtige biologische en gewone aardappels en bij de Aldi twee soorten gewone piepers tegen schappelijke maar niet absurd lage prijzen. Straks hebben de Turk en de groenteman op de hoek het natuurlijk weer gedaan. Onverantwoord stunten doet vooral C1000 met die kiloknallers. Verder mag iedere winkelier natuurlijk zelf de winstmarge op ingekochte producten en artikelen bepalen. Zaken met een grote omzet kunnen nou eenmaal de boel tegen lagere kostprijzen vermarkten dan dure speciaalzaken.

 • no-profile-image

  Guido de Bruijckere

  Veel boeren hebben niet in de gaten als je produkt voor niks of heel weinig de prijs nooit meer op een hoger peil komt
  Ik denk dat piet in grote lijnen gelijk heeft

 • no-profile-image

  herkouwer

  Guido, daarom zijn er nu al tientallen jaren standsorganisaties en cooperaties. Maar boeren zijn nou eenmaal nog stommer dan het achtereind van het knoeris en menen altijd dat zij het alleen wel beter kunnen. Weet je hoe de engelsen dat noemen? Penny wise and Pound stupid! .

 • no-profile-image

  penny wise, pound foolish

 • no-profile-image

  ik hoorde een week of 8 a 10 geleden een praatje op de vrt, belgische teevee, van de belgische boerenbobo, guy depreatere, over de aardappelmarkt en -prijs, dat sommige belgische boeren toen al vroege aardappelen aanboden voor minder dan 3 cent.... dan weet je op dat moment al waar het naar toe gaat...
  zelf heb ik mijn (zand)premieres in week 29 voor 8,5 cent weggedaan... net op de grens van wel of geen verlies of winst... omdat ik er geen vertrouwen in had... een ander wilde wachten tot 11 cent en kreeg ze enige weken later voor 4 cent niet weggegeven... vorig jaar heb ik met mijn vrije producten goed geboerd; frieslanders voor 23 cent, eigenheimers 34 cent, zandbintjes slechts 15 cent, nicola 27,5 cent. zo maar enige voorbeelden.

 • no-profile-image

  herkouwer

  Stupid klinkt veel beter Piet! Er moest trouwens staan "maar veel boeren....etc" want ik ken er best veel die wél hun hersens gebruiken. Het is een kwestie van vraag en aanbod en van op het juiste moment inspelen op de markt. Dat kan inderdaad nét zo'n groot verschil maken als klimatologische voor- of tegenspoed.

 • no-profile-image

  de nav heeft me geinterviewd voor hun blad... de nav; waarvan ik uiteraard sinds het ontstaan lid van ben...

 • no-profile-image

  3 interviews ondertussen; nav, de boerderij en akker magezine

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.