Redactieblog

5 reacties

Aan de rand van de afgrond

Een aantal tuinders staat aan de rand van de afgrond, zo deelt de Rabobank mee. De bank heeft een voorziening van 55 miljoen gereserveerd om de verliezen op te vangen.

Wat gebeurt er als een tuinder zijn verplichtingen niet nakomt? Een boer of tuinder die failliet gaat raakt vaak alles kwijt: zijn zeggenschap, zijn geld, zijn werk, zijn huis, zijn vrouw. Wat er nog is, wordt verkocht door de curator. Een bank moet misschien ook wel eens een veer laten, maar in veel gevallen heeft de bank zich goed ingedekt en voor noodgevallen is een voorziening, de stroppenpot.

Hoe anders gaat het met landen. Er is nog geen econoom die mij duidelijk heeft gemaakt waarom het zo erg zou zijn als Griekenland failliet zou gaan, behalve dan voor Griekenland zelf. Economen leuteren altijd maar wat. Een serieuze wetenschap is de economie dan ook niet. De Grieken spannen de kroon want zij werken samen met psychologen: alle data zijn verzonnen.

Een vriend van mij is amateur-econoom en die legde het zo uit: ”het is een bal, en die wordt steeds groter en groter en die gaat aan het rollen en dan gaat het mis”. Concreter kon hij het niet maken.

Ik wel. Wat gebeurt er als een land zijn verplichtingen niet nakomt? Er wordt een faillissement aangevraagd, door een willekeurige schuldeiser. Er wordt door de rechtbank een curator aangesteld, die de schulden en de resterende activa in beeld brengt.

Griekenland raakt alles kwijt, zeggenschap, geld, werk, gebouwen, vrouwen. De boel wordt verkocht. De eventuele baten worden verdeeld onder de schuldeisers. Deze moeten meestal een veer laten. Ook de banken die Griekse staatsobligaties hebben gekocht. Ik neem aan dat zij van die jarenlang geïncasseerde torenhoge rente een voorziening hebben gereserveerd om eventuele verliezen op te vangen. En als dat niet zo is, moeten zij nu maar op de blaren zitten.

Economen zeggen vervolgens: dan moeten wij de banken redden. Waarom? Banken zijn ook bedrijven en die kunnen failliet gaan. Spaarders kunnen dan wellicht naar hun centen fluiten. Terecht, hadden ze maar een betere bank moeten uitkiezen. Ik vind het bijvoorbeeld belachelijk dat de IJslanders zouden moeten betalen aan Nederlanders die om een half procent meer rente hun geld op een louche spaarbank in Reykjavik hebben gezet.

We moeten, kortom, het kapitalisme zijn gang laten gaan. Griekenland moet failliet, net als de tuinders. Die kunnen ook geen beroep doen op een garantiefonds, uit de euro stappen, of eilanden verkopen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gelukkig is de Rabobank en de varkenssector nog goed rendabel,die vullen de stroppenpot wel weer.Die zijn zo machtig en solide,een bank met ideeen.Met een persoonlijk advies,op maat.

 • no-profile-image

  Ik moet zeggen een helder betoog, ik ben het eens met de reactie. De Rabobank is voor mij een van de meest solid banken in dit verhaal. Dat neemt natuurlijk niet weg dat voor de getroffen tuinders of varkensboeren heel zuur is. Het is echter zo erg als je het zelf maakt.

  ER IS LEVEN NA GESTOPT ZIJN

  Je moet zelf wat van maken, zoals je ook zelf iets moet maken van je bedrijf

 • no-profile-image

  gerrit -janus

  rabo graait net zo hard als de rest

 • no-profile-image

  Dat klopt Henry,wat je ophaalt bij de bank moet je ook weer terugbrengen,zaken zijn zaken.Hoe meer hoe goedkoper,hoe goedkoper je kunt produceren.Alleen dat woordtje zelf is erg betrekkelijk,in wat voor een sector ook.Gewoon de normen bijstellen.Boer is Producent.Voor dat leven wil ik zelfs geen producent zijn,wat heb je nog te vertellen.Ga maar werken voor gem.60 uur in de week kom je met een monsterloon thuis.Maar ieder zijn eigen mening.Als het gevoel ondernemer in de primaire sector nog wat betekend voor je.LOONDIENST is ook geld(zie periferie),daar doe je het toch o.a. voor en plezier.ALS HET GETIJ KEERT, MOET MEN DE BAKENS VERZETTEN.Die regie voer ik zelf en niet de Rabo etc.

 • no-profile-image

  Willem. Als Griekenland failliet gaat is het jammer voor de Grieken, maar ook voor die andere landen waar financierders van Griekenland wonen, die mee gaan het moeras in. Weet jij bv hoeveel Nederlandse financiele instituten belegd hebben in Griekenland of één van de mede slachtoffrs van een Grieks faillisement zonder dat de geldschieters (spaarders) hiervan op de hoogte waren. Hoeveel goederen van landbouwzijde zijn op krediet geleverd aan de Grieken? Deze kredieten worden dan helaas nooit meer betaald. Om de kans op deze nasleep te verkleinen wil de politieke en de financiele wereld een failliet voorkomen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.