Redactieblog

2 reacties

‘Wir bleiben’

Het platteland in het noordoosten van Duitsland kampt met grote problemen.

Ik heb de afgelopen weken de toestand van landbouw en platteland in het noorden en oosten van Duitsland verkend. Per fiets. Begonnen in Drenthe, door de mais en de varkens van Noord-Duitsland, de Oostzeekust langs tot Polen, toen schuin op, naar Berlijn. We hadden prima weer, maar de wereld om ons heen was drijfnat. Velden en bossen onder water, fietsroutes geblokkeerd door überschwemmungen.
In het noordoosten van Duitsland staan graan en koolzaad nog op het land, in de modder. Op zich ziet het er uit als een redelijk gewas, maar er is geen kans om het te oogsten. Een deel zal dit jaar niet van het land komen. Wat wel geoogst gaat worden, heeft een lage kwaliteit.
Noordoost-Duitsland is een belangrijk graangebied, met vaak enorme kavels. Dat is niet alleen het resultaat van een halve eeuw communistisch landbouwbeleid, ook daarvoor was het al een gebied met grootschalige landbouw. Tot de Tweede Wereldoorlog waren het grote, koloniale landbouwbedrijven; de baas in een voornaam herenhuis, een dorp eromheen gegroeid. Door de collectivisatie in de DDR werd de eigenaar verjaagd, een directeur nam zijn plaats in. De verkaveling veranderde niet. Nu, na die Wende, is er weer een particuliere eigenaar, vaak een bv. In nogal wat zwaaien Nederlandse boeren de scepter. De goede verkaveling bleef hetzelfde. Wat wel veranderd is, is de arbeidsbezetting. De DDR-bedrijven hadden veel personeel, gehuisvest in driehoge flatgebouwen in het dorp. Ze zijn nog steeds bewoond, maar de meeste bewoners werken niet meer op het landbouwbedrijf. Wat ze wel doen is niet duidelijk, veel werkgelegenheid is er niet in de voormalige DDR.
Iedereen met opleiding en initiatief is weggetrokken. De blijvers behoren vooral tot de categorie ‘kansarmen’, je ziet het op straat. Niet voor niets dat de lokale nationalistische partij stemmen werft met de slogan: ‘Wir bleiben’. Een mooi vakantiegebied, maar ik ben blij dat ik daarna weer weg kon.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  guillaume

  Kan de Nederlandse periferie het geld wat ze gepikt hebben van de varkensboeren mooi daarnaar toe sluizen.Daar passen ze beter,produceren op de plek waar voedsel geproduceerd word en lekker de baas spelen .Daar passen ze beter in het oude(nieuwe)politieke klimaat en worden ze met open armen ontvangen.Hebben de kansarmen weer werk en zijn ze gelukkig.Maken we van Nederland een vakantie land.

 • no-profile-image

  R. Stieglitz

  We hebben net weer 26mm gehad vannacht, ik heb de tarwe en het stro gelukkig binnen. maar de schade in meck-pomm wordt op 380 miljoen euro
  geschat. Na mijn mening wonen er in nederland helaas ook genoeg kanslozen.
  Door de politiek wordt er ook niet veel aandacht aan gegeven. De werkeloosheid
  is de laatste jaren behoorlijk teruggedrongen. Goed personeel kost
  inmiddels ook geld. maar daar kan wel mee leven. Groeten van een voormalige
  kansloze boer uit nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.