1292 x bekeken 19 reacties

Wereld stort in

Annechien van Essen
Sinds afgelopen mei stond het profiel van Annechien van Essen niet meer tussen de webloggers. Haar vriend, Dennis van Leur, vertelt in deze blog waarom.

Een prachtige boerderij, een mooie omgeving. Annechien genoot van Noorwegen. Sinds oktober 2009 zetten we hier samen een melkveebedrijf met 23 melkkoeien rond. Tot 2 mei dit jaar. Totaal onverwacht overleed Annechien.

Annechien was zeer enthousiast over ons avontuur in Noorwegen. Het was haar droom om een boerderij te hebben en om tussen de koeien te zijn. Daarnaast vond ze het leuk om te schrijven. Daarom is ze gaan bloggen voor Boerderij.nl. Er verschenen 13 blogs van haar hand. Natuurlijk over onze komst naar Noorwegen, maar ook over de dierenarts, anders voeren en haar bedrijfsongeval. Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor het lezen van haar blogs.

Ongeloof, verbijstering

Als je partner overlijdt, stort je wereld in. Ongeloof, verbijstering... van alles gaat er door je heen. Eén van de eerste vragen die jezelf stelt is: hoe nu verder? We wonen niet alleen hier, maar hebben ook samen een bedrijf. Een bedrijf met levende dieren kan niet wachten. Dus of je wilt of niet, je mόet werken.
De eerste dagen heeft een vrouw uit de buurt mij geholpen met melken. Ze kende de techniek en de koeien. Ze molk hier ook toen Annechien last had van haar been nadat ze was geschopt tijdens het scheren van de koeien.

Steun van stagiair

Begin mei zou ook net Sebastiaan de Visser, een Nederlandse student, komen voor een stage van drie maanden. Via een eerdere blog van Annechien zijn we met hem in contact gekomen. Nadat Sebastiaan en ik contact hadden over de nieuwe situatie, besloot hij om toch te komen. Dat heeft een enorme last van mijn schouders genomen. Met de zomer in het vooruitzicht kwam hij net in de periode dat er volop landwerk is. Daarnaast moesten in twee maanden tijd 12 koeien afkalven. En bij maar liefst zes daarvan betrof het vaarzen. Die kalven in de regel net iets lastiger af dan koeien, dus daar moet je zeker bij zijn. ’s Nachts ging ik vaak nog even kijken, omdat ik toch de slaap niet kon vatten. Overdag keek Sebastiaan wat vaker. Samen hadden we er goed het oog op en alle verlossingen gingen probleemloos. Zelfs de geboorte van een tweeling, de eerste sind ik hier op de boerderij zit, ging voorspoedig. Bij deze wil ik Sebastiaan dan ook enorm bedanken voor zijn hulp.

Beslissingen nemen

Inmiddels zijn een paar maanden verstreken. Ik denk nog dagelijks aan Annechien en mis haar ontzettend, maar ik besef ook dat ik zelf verder moet. Ik moet nu een aantal keuzes maken. De belangrijkste daarvan is of ik in mijn eentje de boerderij wil en kan voortzetten. Na veel wikken en wegen heb ik besloten om dat niet te doen.
Of ik terug ga naar Nederland of in Noorwegen blijf, is nog onzeker. Dit is iets waar ik nog geen beslissing over heb genomen. Of ik weer terug ga naar mijn oude vak, de IT, of dat ik wat meer de technische kant op ga, is ook nog onduidelijk. Hopelijk kan ik hierover de komende maanden een besluit nemen. Het runnen van een boerderij in Noorwegen was altijd een droom van Annechien, die later ook een droom van mij werd. In je eentje is het moeilijk om een dergelijk bedrijf voort te zetten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dennis,
  Ongelovelijk, veel sterkte toegewenst.

 • no-profile-image

  v dorst

  Dennis wat je besluit ook mag zijn,wij wensen je heel veel kracht en sterkte voor nu en in de toekomst.


 • no-profile-image

  Familie Wijen

  Dennis,
  Heel veel sterkte voor nu en de toekomst.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Dennis, van harte sterkte en wijsheit toegewenst. Kan mij voorstellen dat het heel moeilijk voor je is om dit grote verlies te verwerken. Gelukkig had je nog hulp van de Buurvrouw en Sebastian, nu sta je er weer alleen voor. Daarom nogmaals Dennis, wens ik jou veel wijsheit en heel veel sterkte toe.

 • no-profile-image

  Remco en Eleonie

  Je staat er niet helemaal alleen voor he! Met wat voor soort hulp ook, op de boerderij of het inruimen van de verhuiswagen, dan staan wij klaar! Kom gauw nog even bij je langs!

 • no-profile-image

  pieter p

  Ik lees altijd graag de boerenblogs hier en reageer ook weleens, maar zo'n bericht verwacht je niet. Ook vanuit Frankrijk zeer veel sterkte.

 • no-profile-image

  Sybren

  Hartverscheurend. Veel sterkte en ook veel wisheid toegewenst.

 • no-profile-image

  Willem

  Dennis, kop op. Heb af en toe haar blogs gelezen en herkende er veel in. Ik kan mij haar droom heel goed voorstellen. Heel erg jammer dat het zo gegaan is, maar daar is helaas niets aan te veranderen. God, al die dooddoenners als volzinnen, sorry, maar ik kan niet anders dan dit neerpennen.
  Heel veel sterkte gewenst en hoop dat je een goede en waardevolle beslissing mag nemen voor je eigen toekomst.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Donders, wat erg! Toevallig had ik het er deze week nog over; wat, als....
  Dennis, heel veel sterkte!

 • no-profile-image

  boerin

  Ongeloof , verbijstering....De reactie blijft door de jaren heen hetzelfde.
  Heel veel sterkte toegewenst om met dit verlies te leren leven.

 • no-profile-image

  Nicoline

  Dennis, heel veel sterkte!

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik wens je alle sterkte met het afsluiten van jullie droom. Ze zal altijd bij je blijven, op welke manier dan ook. Maar ook een beetje bij mij (ons): een droom hebben, ervoor gaan en hem verwezenlijken; jullie hebben het samen wel mooi voor elkaar gekregen en daar heb ik waanzinnig veel bewondering voor.
  Succes en sterkte.

 • no-profile-image

  Wilma

  Heel veel sterkte gewenst, Dennis!
  Ik heb me vaak afgevraagd hoe het met je zou zijn en wat er gebeurt is met de boerderij na het overlijden van Annechien, en ben daarom blij om dit stuk te lezen, heb van een afstand met je meegeleefd maar heb nooit de moed gehad om contact met je op te nemen. Had ook slechts 1 keer via mail contact gehad met Annechien vanwege een mogelijke stagiair.
  Ik ben blij om te lezen dat je goed opgevangen bent, ook met hulp op de boerderij.
  Heel veel sterkte met het verwerken van het verlies van Annechien, en de beslissingen die je nog moet nemen. En succes voor de toekomst, waar dan ook!

 • no-profile-image

  Marjan

  Dennis, wij hebben van dichtbij meegemaakt hoe je de afgelopen maanden bent doorgekomen na het overlijden van Annechien. Dankzij de geweldige hulp van Sebastiaan, super dat hij toch maar is gekomen, en Floor, met geen enkele ervaring op een boerderij, is het werk doorgegaan, waardoor jij de tijd hebt gekregen om na te denken over je toekomst.
  Geen gemakkelijke beslissing maar wel ééntje waar je nu volledig achter staat en dat is heel belangrijk.
  Een toekomst vol mogelijkheden en iedereen die je kent wenst je alle geluk van de wereld!!!!

 • no-profile-image

  johannes

  Hoi Dennis,

  Mijn vrouw en drie kinderen zijn onlangs weer vertrokken naar Nederland en ik heb besloten om hier nog langer te blijven. Ik kan me dus goed voorstellen hoe jij je moet voelen alleen is bij jou het gemis definitief. Dapper om te lezen dat je je leven en de draad weer oppakt! Ik ken je verder niet, wilde deze gevoelens graag even met je delen en wens je veel wijsheid toe!

 • no-profile-image

  Marian

  Dennis, Nu je zonder jou Annnechien verder moet ,wens ik jou heel veel lieve mensen om je heen. En wens je alle goeds. Marian.

 • no-profile-image

  Rinet

  Hallo Dennis, tot mijn verbijstering las ik je afscheidsblog. Las altijd met veel plezier de blogs van Annechien en met veel respect voor jullie beiden om een bedrijf over te nemen in Noorwegen. Na haar zo plotselinge overlijden heb je gelukkig veel hulp en steun gehad van deze en gene. We wensen je veel kracht en sterkte toe om dit verlies een plaats in je leven te geven en, zoals je zelf al schreef, verder te gaan met je leven.

 • no-profile-image

  jos

  wat een toestand!
  heb ik gemist??
  behalve dat ik de blogs ga missen
  veel sterkte dennis met de toekomst

 • no-profile-image

  Wout Speijers

  Hoi Dennis,

  Hoewel we elkaar niet kennen wens ik je bij deze heel veel sterkte om het verlies van diegene die je dierbaar is te dragen en te verwerken.Jammer dat je stop met de boerderij, maar kan je keuze begrijpen.
  Groeten

  Wout

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.