4 reacties

Verkeerd signaal

agd.media
De blauwdruk met het verzoek om uitstel van het uitrijverbod is weer uit de kast gehaald. Net als vorig jaar, het jaar daarvoor en daarvoor.

De varkenshoudersvakbond NVV ziet in de natte zomer rechtvaardiging voor dit uitstel. Het verzoek is begrijpelijk. De oogst is vertraagd, en daarmee de periode om mest uit te kunnen rijden. Toch is het een verkeerd signaal.

Het verzoek komt te vroeg. Mestdistributeurs bestempelen de mestmarkt nog als rustig. Het weer werkt nu ook mee. Tot 1 september voor zand/löss en 15 september voor klei/veen kan nog aardig wat mest op de akkers worden gebracht. De distributeurs draaien op dubbele capaciteit.

Het is ook een verkeerd signaal aan Brussel. Nederland sleepte met veel moeite de derogatie binnen, maar moest daarvoor wel harde toezeggingen doen. De uitrijtermijn gaat om die reden in 2012 terug naar 1 augustus. Met het jaarlijkse uitstel lijkt het of Nederland de Brusselse eis aan zijn laars lapt.

Het eigenlijke signaal dat de NVV afgeeft, is dat de sector nog niet klaar is voor het strengere mestbeleid. Mest kan straks alleen nog in het voorjaar op het land. De rest moet worden verwerkt. De energie zou daarop moeten zijn gericht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een verkeerd signaal? Wat een onzin! Dat kleine beetje mest wat nog op het land mag, Boeren zouden vrijer moeten zijn in het tijdstip van kiezen, niemand gaat de kostbare mest "verknoeien" Er mag nog 85 kilo fosfaat op een ha, toen de mestwetgeving kwam was dat 350 kg per ha. of is dat de auteur vergeten?

 • no-profile-image

  Het AGD is sowieso een krant die klakkeloos alles nakakelt. Is het niet de taak van de journalistiek om in te gaan op de signalen uit de praktijk, nu al ruim 13 jaar lang?

 • no-profile-image

  Haal de fora "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" en "Puber verdubbelt omzet mesthandel" maar weer eens terug, daar wordt haarfijn uitgelegd waar de fout in de mestwet zit. Ik vermoed dat deze op verzoek van de overheid zijn verwijderd. Een krant die dit doet is natuurlijk niet onafhankelijk.

 • no-profile-image

  Ben 't geheel eens met de vorige schrijvers. Het AGD-journalistje (hij/zij durft niet eens zijn/haar naam erbij te zetten!) had beter zijn huiswerk moeten doen en het verhaal van alle kanten moeten belichten. De praktijk is dat vele landbouwers al weken niet met machines het land op kunnen door de vele regen en er voorlopig ook niet op kunnen. Daar wordt in het artikel echter met geen woord over gerept.

  Het echte probleem zit bij de knoeiers, zoals onze jonge mesthandelaar uit het midden van het land. Maar tegen dergelijke zaken durft het AGD niet te ageren. Terwijl direct al duidelijk was, dat er in dat geval meer aan de hand was.

Of registreer je om te kunnen reageren.