210 x bekeken 2 reacties

Symboolpolitiek

agd.media
Het aantal arbeidsmigranten uit Oost- en Midden-Europese landen is niet exact bekend, meldt staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken aan de Kamer. In dat licht lijkt de vraag nogmaals gerechtvaardigd wat diens baas Henk Kamp beweegt tot de harde opstelling over Roemeens of Bulgaars seizoenswerk?

De spierballentaal geldt tenslotte ook maar van tijdelijke aard. Vanaf 2012 mogen deze ’nieuwe’ Europeanen in Nederland zonder tewerkstellingsvergunningen aan het werk.

De principiële insteek is nog het best te begrijpen. Er is werk, en er zijn Nederlandse werkzoekenden met een uitkering. Feit is dat de Nederlanders niet te porren zijn voor seizoenswerk. Twintig jaar geleden niet, en nog steeds niet. Alle inspanningen en dreigementen ten spijt. Waarom zou het nu wel lukken?

Natuurlijk zijn er ook arbeidskrachten uit Polen, Hongarije en Slowakije, voldoende ook. De principiële insteek voor Nederland vervliegt daarmee. En waarom mogen Roemenen in België en Duitsland wel gewoon aan de slag?

Het lijkt er veel meer op dat Kamp een krachtig signaal wil afgeven aan burger én bedrijfsleven. Ieder heeft rechten, maar ook plichten. Op overtredingen volgt een harde aanpak. Deze opvatting doet het goed bij kiezers. Het is de vraag of deze symboolpolitiek ook werkt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waarom moet ik als belasting betaler, het inkomen betalen van de notoire werkwijgeraar en moet er een buitenlandse kracht komen om het werk te doen dat deze >beroeps< werkeloze zou moeten doen!!!! Als we in de burelen van Den Haag doorgaan zoals de laatste 30 jaar dan kunnen we beter Nederland cadeau doen aan Midden Europa want zij doen dan alle productie werk hier en alleen het opmaken van hun sociale uitkeringen en belastingen doen wij Nederlanders dan nog voor hen, zij moeten na gedane arbeid huiswaards. Hoe koloniaal kun je denken??? Hoe uitbuitend kun je bezig zijn???

  • no-profile-image

    Beste Han, wat is jou oplossing om de notoire werkwijgeraars, GEMOTIEVEERT in de agrarische aan het werk te krijgen.Het is 20-25 jaar geleden ook al eens geprobeerd en niet gelukt.Graag een reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.