Redactieblog

268 x bekeken

Op hoop van zegen

We hebben een bruiloft. Van een collega-boer. Aan de andere kant van het land. Ik heb er al weken zin in. Want er komen veel Nederlanders, waaronder heel wat bekenden. En het is lang geleden dat ik een goede reden had om nieuwe kleren te kopen.

Maar naast de opwinding van het vooruitzicht van een hele dag feest hebben we ook weer de nodige zorgen over hoe het hier zal verlopen. We zijn twee dagen weg, dus zal één van de werknemers de kalfjes en drogen op de nieuwe plek moeten zetten.

En dat is nou juist het probleem. Ons personeel. En diefstal. En maar beperkte ruimte om gereedschap en materiaal veilig op te bergen. En een lekkend dak, zodat een camera nog niet kan hangen.

We zitten middenin het proces om ermee te leren omgaan. Op staande voet ontslaan is wettelijk lastig, zonder bewijs. En hoe betrouwbaar is een nieuwkomer? Dat ze eergisteren met z’n allen een 2-liter fles bier van ons hebben leeggedronken, helpt ook niet echt. Looninhouding en een officiële waarschuwing geven ons gemoed enigszins rust. Maar iemand vragen voor de kalfjes voelt toch onprettig.

Onze meest betrouwbare werknemer toch maar (beperkt) van onze plannen verteld. En vanmorgen deden we samen de kalfjes. Ik dacht nog, hij is analfabeet, dus laat ik het makkelijk houden. En ik begon van klein naar groot, oplopend in aantal liters per kalf. Maar toen hij tot drie keer toe misgokte hoeveel drie keer tweeënhalve liter was, zakte me de moed in de schoenen. ”Geef alles maar twee liter”, besloot ik. Oh, als straks maar niet alles aan de schijt is.

Op hoop van zegen rijden we weg en kunnen niets anders meer doen dan loslaten en ons mobieltje in bereik houden. Het feest wordt grandioos. De Roemenen kijken hun ogen uit als de bruidegom met zijn kameraden op muziek van Normaal op de knieën op de dansvloer valt. Geweldig!

De dag erna rijden we ’s avonds, met kloppend hart, het erf weer op. Een vredig erf. De dieren liggen allemaal tevreden en er ligt nog geen strootje verkeerd. Onze hoop keert terug! De nieuwe kleren hangen weer in de kast. Maar wel vooraan. Want zo wil ik binnenkort wel weer een feestje.

Of registreer je om te kunnen reageren.