1 reactie

'Om ook leverancier van energie te zijn is een uitdaging'

Velen zijn voor een verbod van het gebruik van landbouwgewassen in vergisters. Wij pleiten er alle dagen voor om nog meer producten te kunnen gebruiken, aldus Aike Maarsingh.

Wethouder Broeze - Van der Kolk van Wierden heeft aan de Tweede Kamerleden een brief geschreven waarin zij pleit voor een verbod van het gebruik van landbouwgewassen in vergisters.
Reden: zij is principieel tegen het gebruik van voedsel voor energie zolang er wereldwijd schaarste is! Daarmee kiest zij voor de mond in plaats van de motor. Uiteraard zijn velen het daar mee eens.

Eten en drinken is voor ieder mens de allereerste levensbehoefte. Boeren als producenten van voedsel kiezen bij een fatsoenlijke prijs ook voor de voedselmarkt; 97 procent van hun producten gaan naar die markt. Er zijn echter situaties dat producten niet te verkopen zijn of niet geëxporteerd mogen worden. Het is een geweldige ontwikkeling dat bij bijvoorbeeld een negatieve uienprijs er een nieuwe afzet is en via de duurzame energie tot waarde gebracht kan worden.

Inmiddels staan er zo'n 120 vergisters in Nederland, waarvan zo’n 90 op boerenbedrijven. Wij pleiten er alle dagen voor om nog meer producten te kunnen gebruiken. Via de co-vergisters wordt op dit moment minimaal 50 procent mest gebruikt en de rest bestaat dus uit veel rest- en bijproducten en ook vaak een deel mais.

In Nederland zijn enkele vergisters die voor 100 procent op mais draaien op basis van afspraken en vergunningen (en uiteraard ook controle) met de overheid. Deze ondernemers telen de mais vaak zelf en hebben hiervoor in combinatie met de vergisters miljoenen geïnvesteerd. Een verbod zou deze ondernemers de nek omdraaien en staat haaks op gemaakte afspraken. Gelukkig mogen boeren nog zelf kiezen naar wie en voor welk doel hun producten afgezet worden. Zij kiezen uiteraard voor het beste economisch rendement. In tegenstelling tot vroeger in de Sovjet Unie, maar dat liep ook uit op een fiasco.

Het was veel logischer geweest dat mevrouw Broeze vanuit haar principe een brief naar de Tweede Kamer had geschreven om te stoppen met de aanleg van nog meer natuur en gepleit had voor inpolderen in plaats van ontpolderen. Dat zou heel veel geld besparen, veel werkgelegenheid opleveren en voedsel- en energieproducten.

Wij gaan toch ook niet de teelt van bloemen, katoen of vlas verbieden? Als boeren zien we het als een uitdaging om, naast voedsel, voer en platteland, ook leveranciers te zijn van energie om op deze wijze een belangrijke bijdrage te leveren aan verduurzaming van de hele agrarische keten.

Aike Maarsingh is voorzitter van de Biogas Branche Organisatie

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bestaande afspraken moeten nagekomen worden,maar de verdere uitbreiding van energie uit voedselgewassen moet wel gereguleerd worden.Anders krijgt men de konsument tegen zich als de voedselprijzen te hoog oplopen.!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.