Redactieblog

Mooiweerwerk

Terwijl ik dit schrijf, schijnt de zon nog en worden de weersvoorspellingen steeds dreigender. Bij de buurman rijden de trekkers met kiepers af en aan.

Ik zie mooie blanke aardappels hun erf op gaan. Onze piepers zitten nog in de grond. Ze mogen daar nog één of twee weken blijven en we hopen dat het dan tegen die tijd weer rooibaar weer zal zijn.

Sjoerd is nu bezig met ander mooiweerwerk. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is hij in de weer met z’n kilverbak. Dat is sinds een paar jaar het loonwerktakje van ons bedrijf. Steeds meer boeren nemen na het rooien van de bloembollen of aardappelen de gelegenheid te baat om hun land te laten egaliseren. De meesten willen dat hun land vanaf het midden zo’n 4 à 5 centimeter afloopt naar de sloten aan beide kanten, zodat het water mooi kan afstromen.

Soms kan dat niet omdat het betonpad aan één van de zijkanten te hoog ligt. Een erfenis van vroeger. Toen vond men dat een pad hoog moest liggen om droog te blijven. Nu wordt soms het pad opnieuw en lager gelegd. Of er komen buizen onderdoor om het water kwijt te raken. Of het land moet in z’n geheel afwateren naar de andere kant. Het kan allemaal!

Sjoerd heeft er lol in om met behulp van z’n laser de akkers zo te leggen als de boer het wil hebben. Sommigen laten het standaard iedere drie jaar even oppoetsen. ”Een goedkopere verzekering is er niet”, zegt Sjoerd, ”één verzopen plekje kost al meer!”

Bij boeren die hun land regelmatig laten oppoetsen, is hij meestal maar een uurtje per hectare bezig. ”Vijf tientjes en een beetje brandstof”, rekent Sjoerd.

Of ons klimaat echt aan het veranderen is, weet ik niet, maar dat de neerslag in steeds heviger buien naar beneden komt, is een feit. Ook als waterschap hebben we daar mee te maken. Steeds meer milimeters moeten in steeds kortere tijd afgevoerd kunnen worden. Schone sloten en goede drainage zijn belangrijk om schade te voorkomen en een mooie egale ligging van de grond dus ook.
”Ligt je land beroerd? Bel Sjoerd!”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.