346 x bekeken

Minder zekerheden

agd.media
De agrarische sector moet rekening houden met grotere prijsschommelingen van grondstoffen én van producten. Politieke, macro-economische besluiten, die tot voor kort slechts op afstand gevolgen hadden, raken nu direct de portemonnee.

De financiële crises in Europa en de VS houden de aandelenmarkten in de houdgreep.

Beursanalisten reageren zenuwachtig op elk gerucht. Een gevreesde Zwarte Maandag bleef gisteren (bij het sluiten van de Amsterdamse beurs) uit. Maar garantie voor de toekomst is dit allerminst. De dollar en euro houden zich, dankzij beider misère, in evenwicht. Dat mag een klein geluk heten. Het directe effect op export naar de wereldmarkt – in de munteenheid dollars – blijft daardoor enigszins beperkt. De gevolgen van de lage dollarkoers voor opkomende economieën als China en Brazilië of bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland zijn veel groter.

Op de grondstoffenmarkt houdt de directe link van soja- en palmolie met de olieprijs grote prijsschommelingen in. Deze zijn veel groter dan vroeger, toen het agrarische producten toch nog vooral als voedsel werden gezien. Speculanten doen hier vaak nog een schepje bovenop.
Voor bedrijven wordt de inkoop van grondstoffen steeds belangrijker. De wereldeconomie is geen ver-van-mijn-bed-show meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.