Redactieblog

4 reacties

Leven van de subsidies

Dat kan als je boer bent. Ruimschoots. Collega Harry is het voorbeeld. Een echte subsidioloog. Hij profiteert in ruime mate.

Allereerst via de melk. Hij heeft een quotum van meer dan een miljoen kilo, dus daar komt een bedrag ver over de 30.000 euro aan toeslagen binnen. Dan heeft hij aan de IJssel een windmolen staan. Ik schat dat dit minimaal 15.000 euro per jaar aan subsidie oplevert.

Zijn vrouw heeft een zorgboerderij ingericht. Daar komen dagelijks een tiental minder bedeelden over de vloer. Ze krijgen een uitstekende verzorging. Dankzij de gulle overheidshand staat er via het systeem van PGB een royale vergoeding tegenover. En dat terwijl de investering – ja, ook weer met subsidie – betrekkelijk laag kon zijn.

Ook heeft hij nog een paar percelen land aangemeld als natuurgebied. Dat levert eveneens de nodige inkomsten op. Niet overdreven veel, maar het voegt weer wat toe aan het subsidie-inkomen.
“Wij kunnen al onze privé-uitgaven ruimschoots betalen van de subsidies”, gniffelt Harry, ”en dan leven we er royaal van. Inclusief vakantie”.

Ik doe er het zwijgen toe. Hoe lang kan dit nog stand houden? Dat vraagt Harry zich kennelijk ook af, want hij investeert fors in zijn bedrijf door grondaankoop en de bouw van een nieuwe stal. Op mijn vraag antwoordt hij: “Nu leven van de subsidies en straks van een economisch gezond bedrijf. Dat zie ik als mijn toekomst. Wie nu de subsidies nodig heeft voor de bedrijfsvoering redt het in de toekomst niet.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer is weer eens bezig met rijk rekenen en arm tellen, Hier werkt de subsidie als stekker, verandert er wat aan subsidie dan is het risico groot dat de stekker er uit gaat, dan is het einde bedrijf. Het is net als met een eigen stier, het gaat goed tot dat de stier iemand, meestal de boer, pakt dan is het al snel einde verhaal (voor de stier en bedrijf).

 • no-profile-image

  Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van. Ik doe het tenminste ook. Toch verwacht ik dat het in de toekomst minder wordt. De ondersteuning van de sector kan nooit zo royaal blijven. Dat wordt maatschappelijk onhaalbaar. Ik voel me ook wel eens bezwaard als ik de bedragen hoor van een sociale uitkering. Dan krijgen wij aan toeslagen meer. En dat boven de bedrijfswinst, die tegenwoordig toch ook goed is voor een melkveehouder. Daarom onderschrijf ik de gedachte in het stuk van vergaderboer om te investeren ten volle. Ook bij ons wordt een nieuwe stal gebouwd.

 • no-profile-image

  noem mij 1 reden wat betreft het nut van dit verhaal behalve dat het overloopt van jaloezie
  een tweede reden is waarschijnlijk een gebrek aan onderwerpen en ja er moet toch geld verdient worden nietwaar Hanna.
  verder totaal nutteloos en het maakt alleen maar slapende honden wakker
  vergaderboer denkt bij zichzelf, jammer dat ik niet zo slim was en nu gun ik het een ander ook niet.
  stop toch eindelijk eens met die waardeloze stukjes

 • no-profile-image

  Leven van subsidie betekent eigenlijk dat je een Ambtenaar bent die de lusten van de ambtenaren status (vakantie, wachtgeld, pensioen etc.) niet heeft maar wel de nadelen (geld op inkomen weg) Alle boeren die in het Zorgboerderij of kinderopvang gat zijn gesprongen hebben dit doorgaans niet uit luxe gedaan. Ze zagen een mogelijkheid om hun situatie te verbeteren, niks mis mee. Ze hebben alleen vegeten dat de overheid en de politiek de laatste decennia steeds meer onbetrouwbare partners zijn gebleken, die de ondernemer de kosten gunnen en zelf de winst pakken (lagere kosten dan zelf doen of stemmen bij verkiezingen)

Of registreer je om te kunnen reageren.