451 x bekeken

Let op Afrikaanse pest

agd.media
Dat kon er ook nog wel bij voor de door economische tegenslag geplaagde varkenshouderij. Een nieuw gevaar daagt in het Oosten: de Afrikaanse varkenspest.

De opmars van deze besmettelijke varkensziekte is een schoolvoorbeeld van de negatieve gevolgen van globalisering. In 2006 kwam de ziekte aan land in Georgië. Van daaruit verspreidde ze zich over het continent, handig gebruik makend van oorlogen en slecht bestuur in de regio. Hier heeft Rusland flinke steken laten vallen.

De FAO luidde eerder dit jaar de noodklok. De wereldvoedselorganisatie vreest dat de ziekte zich over het hele noordelijk halfrond zal verspreiden als er niks gebeurt. Zonder effect. Het virus is intussen opgerukt tot aan Oostzee, aan de Poolse grens, en dus aan de noordoostgrens van de EU.

De laatste uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland was in 1986. Een vaccin is er niet. Stamping-out is de enige bestrijdingsmethode. Het is dus van het grootste belang om dit virus buiten de deur te houden. Hygiënemaatregelen zijn uiteraard belangrijk. Maar het wordt ook tijd dat de Europese Unie Rusland op zijn verantwoordelijkheden wijst. Dat land gooit graag zijn grenzen dicht als exporteurs een probleem hebben. Nu moet het zelf een keer aan de bak.

Of registreer je om te kunnen reageren.