Boerenblog

899 x bekeken 2 reacties

Koeien en schurken (17)

Koelen met nevel kan hier uitstekend. Alleen vraag ik me af hoe lang het goed gaat. De cultuur dat ieder zijn eigen stukje van de bedrijfsvoering doet werkt niet.

De lucht in het gebied waar het bedrijf staat is zeer droog. Je kunt dus veel water vernevelen en zo de temperatuur flink omlaag krijgen, zonder dat de luchtvochtigheid te hoog wordt. Het installeren van de nozzles voor de ventilatoren, een klus die ik samen met twee mannen van de projectbouwer uitvoer, levert vast een flinke verbetering van het stalklimaat op. Voor zolang het duurt dan, want ik vrees dat ze hier niet snappen hoe de medewerkers ze gebruiken moeten. Dat je de installatie moet afstemmen op de hoeveelheid ingelaten lucht en de luchtkwaliteit. Ik heb dit heel duidelijk uitgelegd, maar als je ziet hoe ze de andere installaties gebruiken, kun je op je klompen aanvoelen dat het ook hierbij optimaal gaat.

Handige veearts kan ook technische klussen

Het cultuurverschil kwam ook naar boven toen ik de installateurs hielp met installeren van de nozzles. Ik stond meer naar boven te kijken of op de ladder dan wat anders. Specialisten van verschillende disciplines van het bedrijf vroegen me waarom ik naar boven keek en niet naar de koeien. "Ik ben hier voor dit werk. Tussendoor en als dit op tijd klaar is, werp ik wel een blik op de koeien", antwoordde ik. Totaal verbaasd kwam de vervolgvraag: "Ja, maar je bent toch veearts, geen installateur?" Nou, dan kan ik het ze ook recht in het gezicht zeggen: "Jullie zien wel dat ik van alles kan. Ik heb niet voor elk boutje of moertje een ander nodig om het voor me te doen, zoals dat bij jullie wel altijd gaat."

Boer doet noodzakelijk werk gewoon zelf

De installateurs waren een dag eerder gearriveerd dan ik. Ze werden bij de directeur geroepen om te vertellen wat ze gingen doen, hoe ze dat gingen doen en wat nodig was van zijn kant. Hij vroeg hen daarbij ook naar mijn komst. "Wat heb ik gehoord? Komt die Nederlander die de vorige keer bijna met me op de vuist is gegaan ook?" Omdat de installateurs daar bevestigend op antwoordden, moest ik direct na aankomst ook meteen in zijn kantoor verschijnen. Ik ging er niet heen voor ik de koeien en kalveren had bekeken, zodat ik een indruk had hoe het ervoor stond.

Hij verwelkomde me vriendelijk. Dat was niet gespeeld. Je kon zien dat hij het ook echt meende. Hij vond het maar vreemd dat ik kwam installeren en snapte niet hoe ik daar dan ook weer verstand van kon hebben. Ik zei hem dat Nederlandse boeren van alles op hun bedrijf iets afweten. Zo kunnen ze noodzakelijk werk gewoon zelf doen, scholen ze zich op die vlakken en krijgen inzicht in het hele bedrijf. "Daarom zijn het zulke goede boeren." De directeur vond het maar vreemd.

Luisteren naar herdmanager

Daarna vroeg hij me hoe mijn indruk nu was. "Hoe staat het met de koeien? Heb ik toekomst zoals het nu is?" "Ja", zei ik. "Als je het zo blijft doen en als je luistert naar het meidje zal het redelijk goed gaan. Je moet zorgen dat je het jonge riet eerder maait, nog voor de bloem eruit komt. En maak er geen kuilvoer van, maar hooi. Het klimaat hier is er goed voor. Het riet droogt binnen twee dagen op tot hooi. En dan heb je voer dat vele malen beter is dan de mest die je nu in de silo's hebt liggen. Je hebt al hooi van riet en je ziet hoe ze dat vreten en je weet hoe goed dat ruikt. Dus moeilijk kan het niet zijn om te begrijpen wat ik bedoel."
Ik weet niet of hij het gaat doen. Hij leek me niet echt overtuigd, terwijl het bewijs op zijn bedrijf voorhanden is.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  casev

  een boeiend verhaal weer Bert. Ziet de hele omgeving daar er zo uit als op deze `kamelenland`` foto? Is de lucht in de winter daar ook zo droog? Hoe beregenen ze het land? En valt er uberhaupt regen?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Casev.Ja hele grote streek is niks als kamelen land. groeit alleen vlak langs rivieren en van uit rivier via irrigatie of enkeling nu met sproeiboom. rest is te zout land en pof droog. winter lucht ook droog maar koud en veel wind.
  Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.