Boerenblog

Koeien en schurken (16)

De koeien zijn totaal het tegenovergestelde van wat ik begin februari zag. Als ze uit de melkstal komen, rennen en springen ze terug naar de stal: ze blaken van gezondheid.

Het is haast een vreemd gezicht na al die ellende van drie maanden eerder: koeien die blaken van gezondheid. Het bewijst duidelijk dat de inseminatrice alles heeft gedaan zoals ik het haar in februari heb geleerd. Dag na dag, week na week. De door mij gevoerde oorlog heeft dus duidelijk zin gehad.

Nog iets dat dit bewijst: van de 60 kalveren die na mijn bezoek geboren zijn, is er nog maar één kapotgegaan. En dat nadat de inseminatrice de kleine dieren meteen na de geboorte buiten heeft gezet in de eenlingboxen die alleen van boven afgedekt zijn. Daarbij heeft ze gezorgd voor de juiste temperatuur bij het verstrekken van de melk. Alle praatjes van de lokale en overheidsdeskundigen met hun kennis uit boeken van het stenen tijdperk ten spijt, is nu bewezen dat management een verschil van dag en nacht maakt in de sterftecijfers van kalveren. In plaats van ruim 40 procent sterfte naar 1,66 procent!

Formalinebad en stinkpoot is voorbij

Bij de koeien is de winst zeker zo groot. Een simpel te onthouden regel als koeien elke dinsdag door een formalinebad laten gaan, werkt gewoon. De koeien weten na verloop van tijd wat hen te wachten staat en aan de klauwen zie je geen stinkpoot meer. Die stinkpoot is de hoofdoorzaak geweest dat ruim 200 koeien zijn gestorven en dat elke koe ruim 1.000 liter melk per lactatie te weinig gaf.
De koeien kregen bovendien te weinig ruwvoer. Het was elke keer gewoon te snel op. Ik heb het meidje elke dag meer laten voeren, totdat er zoveel overbleef dat je aan het afval kon zien dat de koeien verzadigd waren. Dat is simpel te zien, doordat er dan nog iets goed voer tussen het afval zit. Het meidje zag het ook en wist wat de bedoeling was. Na vier dagen zag je het al in het melkglas. De koeien gaven toen alweer ruim anderhalve liter melk per koe per dag meer.

Alcohol zorgt voor trek bij kalveren

Bij de oudere kalveren is er nog wel een probleem. Die hebben duidelijk veel longontsteking gehad en dat resulteert in doden. De oorzaak is even simpel als bizar. Een elektricien heeft de besturing van de ventilatie om wat voor reden dan ook verwisseld, nadat installateurs die juist hadden aangesloten. Waarom hij dat gedaan heeft, weet niemand, maar hij loopt vaak op alcohol en iets doen wat hij moet doen, is hem vreemd. De ventilatie werkt daardoor eigenlijk andersom, waardoor de kalveren gewoon in de trek liggen. Nadat we de besturing opnieuw aangesloten hebben, is het klimaat in de stal al meteen beter. Trek behoort tot het verleden.
En dan moet je je voorstellen dat ze hier een hele gebruiksaanwijzing en uitleg van de besturingssystemen in het Russisch hebben van alle apparatuur op het bedrijf. Maar bij problemen lezen ze die niet, dat is dus duidelijk.

Het gemak van video

Ik ga met het opperhoofd van het melken naar de melkstal en vraag hem waar hij problemen heeft. 'Nou, nergens mee. Alles werkt gelukkig zoals het zou moeten', is zijn antwoord. Daar prik je dus zo doorheen. Ik zie direct dat de luchtgaatjes van veel melkklauwen dicht zitten en zeg hem dat hij die schoon moet houden en moet controleren. Je kunt het ook zien aan de melkklauwen. Verschillende klauwen blijven onder het melken geheel vol melk, andere niet.
Hij verweert zich en zegt dat het hem niet uitgelegd is. Maar goed, dat zeggen ze hier altijd als eerste, want dan zit de installateur fout en pleiten ze hun eigen rug vrij. Zo gaat het altijd. Maar ik weet zeker dat hij er wel bij was, toen ik het heb uitgelegd. Sterker nog, hij staat zelfs op de video die daarvan gemaakt is. En dan niet zomaar een beetje uitleg, die stoomcursus duurde twee hele dagen. Een video maken is zo gek nog niet. Zo kun je ze keihard laten zien dat je alles wel hebt uitgelegd.

Foto: Bert van Lier

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.