Boerenblog

660 x bekeken 4 reacties

Koeien en schurken (14)

Drie maanden na mijn tweede bezoek ben ik weer op het koeien en schurken-bedrijf.

Er moeten nog nozzles aan de ventilators gezet worden om de stallucht te koelen als het heet is. De verkoper van het materiaal heeft me gevraagd mee te gaan. Ik krijg twee van zijn medewerkers mee voor de klus. Zijn mensen willen niet alleen gaan, omdat ze het gedonder met die directeur moeilijk aankunnen. Hij zegt: "Jij lijkt de enige te zijn die de baas daar aankan. Niemand wil er meer heen."

Vijf uur bokken en schudden

Dus ik stap maar weer in het vliegtuig. In plaats van met de auto ga ik dit keer het laatste deel van de reis met de trein. Tijdens die tocht van vijf uur zit ik in een slaapcabine met drie vrouwen van mijn leeftijd. En dan blijkt treinen zo gek nog niet, want die vrouwen verzorgen me uitstekend met eten en koffie. Alleen word je zo zeeziek van die Russische treinen. De rails lijken wel door een blinde gelegd en na een paar uur schudden en bokken van de wagons zie je groen en geel. Maar goed, we hebben leuke gesprekken tijdens de reis.

Nog geen groen te zien

Naar buiten kijken heeft geen zin. Het zijn namelijk vijf uren van niks dan zand en dor landschap. Zelfs in deze tijd van het jaar, het is eind april als ik dit schrijf, zie je nog nergens groen. Vrachtwagens rijden gewoon over het zand langs de nu nieuw aan te leggen weg. Je ziet wat kamelen en af en toe flitst iets wat een koe of schaap voorstelt voorbij.

Oorlog voorbij

Ik kom in het donker aan op de plaats van bestemming en besluit pas de volgende ochtend naar het bedrijf te gaan. De inseminatrice is heel blij dat ik er weer ben. We lopen samen heel snel wat rond, want ik moet toch eerst doen waarvoor ik kwam: de nozzles installeren.
Ik heb het al snel gezien. Vergeleken met de ‘oorlog’ van drie maanden geleden ziet alles er nu zeer goed uit. De koeien ogen gezond; ze kijken me aan met levendige ogen en hebben een gezonde kleur en glans op de vacht. Alleen zijn ze te mager, ze kunnen wel wat meer kilo’s gebruiken. Voor de begrippen aldaar is het voer goed. De koeien vreten het ook met smaak op. Dus daar ligt het niet aan. Wat ook opvalt wanneer ik rondloop met de inseminatrice: nergens strompelende koeien.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hi Bert,

  Dus de inseminatrice is er nog steeds, kan je haar niet naar mij sturen? Kan nog wel een goeie gebruiken.
  Dus het lijkt beter te gaan, hoe was de directeur, enigzins te spreken? Dus nog steeds geen voer? word feest.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Proficiat Bert, met hulp van de inseminiatrice (die waarschijnlijk de lijntje's strak gehouden heeft) is jou inzet op de rails gebleven, dat geeft voldoening. Mooi is dat !!!... Magere koeien had ik in het begin van mijn poolse avontuur ook last van, bij nader onderzoek bleek dat het enegierijke krachtvoer aan de koeien, kippen en varkens van de overige dorpbewoners gevoerd werdt. Zo ging/gaat dat in de voormalige sovjet-unie, t'is voor jou geen nieuws Bert, maar voor andere lezers misschien wel (?). groeten.

 • no-profile-image

  Han

  Bert ik krijg het idee dat je positief verrast was, door wat je in de stal aantrof. Een aanvaring wil nog wel eens de koers wijzigen.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Allemaal. Ja inseminatrice is er nog. Denk dat ze wel bereid zou zijn voor naar jouw bedrijf te komen als de garanties goed zijn.Directeur nog even erg. beetje fijn lullen in begin maar later toch weer dingen niet doen qua zakelijke afspraak.Ja het zou toch moeten kunnen lopen Jan.maar nu zitten ze weer met dracht probleem 76 a 7 weken dracht komt vrucht er uit.ik had alles geregeld zo dat serum bevroren in NL zou komen. is heel geregel.maar toen ik zei kost zoveel rond 300 euro hoorde ik niks meer. dus beter en goed koper 300 koeien vrucht verlies van griep of ibr dan 300 euro betalen?nu weet je hoe directeur is.rest was het goed daar. na verhoging kg d.s per dag had ze weer dik 1 L meer per koe.het kan zo mooi gaan maar als je die jampot deksels er bij hebt en mensen als wij weg dan gaat het gewoon niet echt lekker door.
  Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.