Redactieblog

Knoflooklanden

De ellende rond de euro was te voorzien. Landen steunen is echter zo erg nog niet.

Griekenland is vooreerst weer gered, met meer dan €100 miljard aan garanties voor leningen. Volksmenners proberen ons wijs te maken dat het land dat bedrag geschonken krijgt, maar dat is onzin. Het moet het terugbetalen, met rente. Het enige wat wij doen, is terugbetaling garanderen. Pas als de Grieken stoppen met aflossen, kost het de Nederlandse staat geld. Maar geen €100 miljard.
Ten tijde van de invoering van de euro heb ik gewaarschuwd dat die voor Zuid-Europese landen een tijdbom is. Eerst zag het er mooi uit, zwakke muntsoorten als lires, escudo’s en drachmes werden ingeruild voor een imitatie D-mark. Op langere termijn was het plaatje heel anders. De Zuid-Europese landen, met hun starre economieën, handhaafden van oudsher hun internationale concurrentiepositie door zo nu en dan te devalueren. Dan werd export goedkoper en import duurder. Zo hielden ze de concurrentie vol. Nederlandse agrarische exporteurs hebben dat geweten. Hun product werd dan te duur en we verloren markt.
De burgers in die landen werden een beetje armer door de waardevermindering van de munt, maar veel was het niet, en het duurde wel een jaar voor de hogere importprijzen echt voelbaar waren. Van echte aanpassing van hun economie was dan ook geen sprake.
Nu, met de euro, kunnen ze niet meer devalueren. Mooi voor onze export, maar voor het op peil houden van hun concurrentie-positie moeten ze nu echte aanpassingen doen. Later met pensioen, harder werken, minder bureaucratie. Dat merken de burgers wel degelijk, en pijnlijk ook. In Spanje, Portugal en Griekenland wordt geprotesteerd. Het kan tot sociale chaos leiden.
Zolang die landen niet kunnen concurreren, horen ze eigenlijk niet in de euro. Maar ze eruit zetten levert veel trammelant, een economische crisis, en dus enorme kosten op. En het is slecht voor onze export. Zo erg is het dus niet dat we ze nu wat moeten sponsoren. Beschouw het als gegarandeerde afzet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.